"Ubistvo Ivanovića tragedija, motivi nisu etnički"

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića strašan događaj - tragedija i istakao da je Kosovo stabilno. Bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiu tvrdi da srpske službe znaju ko je ubio Ivanovića.

81
A- A A+


On je u razgovoru za HRT kazao da je ubistvo lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića strašan događaj i tragedija i dodao da je Priština zainteresovana da rasvetli slučaj i otkrije istinu.

"Mogu postojati razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički", rekao je Haradinaj za HRT.

ATENTAT: Ubijen Oliver Ivanović!

Taj teroristički čin neće ostaviti posledice na pregovarački proces Beograda i Prištine u Briselu, rekao je on, ocenivši da se radi o izlolovanom slučaju i neprihvatljivom, tragičnom događaju.

Sejdiu: Srpske službe znaju ko je kriv

Bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiu smatra da obaveštajne službe Srbije znaju ko je ubio Olivera Ivanovića, javila je Radio TV Kosova, a prenosi Fonet. "Uveren sam da srpske službe znaju ko je ubio Ivanovića, rekao je on i dodao da na posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića severu Kosova treba gledati kao na napor da se pomogne u rešavanju ovog ubistva".

Haradinaj je, povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, rekao da poruke izrečene tom prilikom pokazuju da je retorika izmedu Beograda i Prištine postala umerenija.

Haradinaj tvrdi da je Kosovo pokazalo da ima kapacitete i za istragu i za bezbednost uopšte i dodaje da je stav Prištine "da ne treba nastaviti sa postojećim dijalogom nego da treba preći u njegovu završnu fazu", a to je po njemu da "Beograd treba da prizna nezavisnost Kosova".

"Težak dan, ali razumeo sam pogled ka Beogradu"

Govoreći o Specijalnim sudu za ratne zločine, Haradinaj je rekao da to za Albance nije prvi put jer je, po njemu, u bivšoj Jugoslaviji pola miliona Albanaca bilo u zatvorima.

"UNMIK nas je takođe stavljao u zatvore, tribunal za Jugoslaviju, Euleks i na kraju ovo", rekao je Haradinaj.

Upitan da li se plaši da bi i on mogao da se nađe pred tim sudom, kosovski premijer je kazao da ga to ne brine, "jer ima iskustva".

TAČI ZADOVOLJAN VUČIĆEVOM POSETOM


Kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je sinoć pozitivnom posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu.

"Izuzev nekih populističkih izjava, koje su možda u ovakvim posetama neizbežne, poseta predsednika Vučića je prošla bez incidenata", napisao je Tači na svom Facebooku.

Tači je dodao i da je zadovoljan što je predsednik Vučić tokom boravka na Kosovu više puta naglasio važnost dijaloga kao jedini način normalizacije i poverenja.


Povezano

Sve vesti