Stalno vam se jede uveče?

Autor:

Niste umislili, moguće je da su vaši hormoni krivi za to što vam se često jede u večernjim satima.

2
A- A A+

Nivo hormona gladi uveče raste, a nivo hormona odgovornih za osećaj sitosti se smanjuje, pokazala je studija.

Ovo istraživanje u Baltimoru je sprovedeno kako bi se utvrdilo kako večernji sati utiču na tendenciju osobe da se prejede. Naučnici su u obzir uzeli i nivo hormona stresa volontera, istražujući da li mentalno stanje osobe može da utiče na hormone gladi.

Sprovedena je serija eksperimenata u maloj grupi od 19 muškaraca i 13 žena prekomerne kilaže, starosti između 18 i 50 godina.

Niko od učesnika nije jeo osam sati, a zatim su dobili obrok od 608 kalorija u devet sati ujutru ili u 16 časova. Posle toga je sproveden test za stres, a analizom krvi utvrđen je nivo hormona stresa i gladi.

U sledećoj fazi eksperimenta, učesnicima je dato više hrane, a naučnici su utvrdili da su ljudi skloniji da jedu u kasnijim popodnevnim i večernjim satima zbog povećanog nivoa hormona gladi u tom delu dana.

"Naša istraživanja pokazuju da je najveći rizik od prejedanja uveče, posebno ako ste pod stresom i ako ste inače skloni takozvanom emocionalnom prejedanju", kaže profesorka psihijatrije i bihejvioralnih nauka dr Sara Karnel.

"Dobra vest je da sada kada to znate, možete da preduzmete neke korake kako biste smanjili rizik od prejedanja u večernjim satima - tako što ćete jesti ranije ili ćete naći način da se bolje nosite sa stresom".

Povezano

Sve vesti