mondo.rs

Splićani sa derbija: "Beograd je divan, volimo ga"

Autor:

Beogradski mediji objavili detalje iskaza Splićana osumnjičenih za učestvovanje u brutalnoj tuči na "večitom fudbalskom derbiju" u Beogradu. Supruga jednog od njih: "On je iz ugledne porodice i zna da ništa nije skrivio".

86
A- A A+

Dok se čeka da Viši sud u Beogradu odluči o sporazumu Tužilaštva i grupe hrvatskih državljana osumnjičenih za učestvovanje u brutalnoj tuči na utakmici Partizan - Crvena zvezda polovinom decembra prošle godine, beogradski mediji objavili su saznanja o tome šta su Splićani rekli na saslušanju.

Petorica od šestorice osumnjičenih su priznali delo učestvovanja u nasilju, prihvatajući tako predlog Tužilaštva da u zamenu za priznanje dobiju kazne zatvora od 4 do 6 meseci. Prema tom sporazumu, oni će kaznu izdržavati u zatvoru u Srbiji, a potom će im biti zabranjen ulazak u Srbiju na pet godina.

Jedan od njih Damir Tovarević, međutim, nije još sklopio nagodbu sa Tužilaštvom.

Ministar policije: Mala kazna za Splićane

"Kurir" piše da su oni tvrdili da su u Beograd došli "zato što ga vole" i "zato što je divan grad". Stigli su, kako su rekli, dan pred utakmicu Partizan - Crvena zvezda, a sutradan su odlučili da odu na derbi.

Niko od njih nije potvrdio da ih je neko iz Srbije angažovao da dođu.

"Nismo imali karte, nije ih bilo na blagajni i kupili smo ih kod tapkaroša. Dali su nam i neke crne dukserice uz karte. Nismo hteli samo na sever jer se plašimo Zvezdinih navijača i uzeli smo karte za jug. Ušli smo u središnji deo, zapaljene su baklje, došlo je do tuče. Neko je povikao: 'Cigani!', i tada su počeli da nas tuku", ispričali su Splićani, piše "Kurir", ne imenujući svoj izvor.

Jednom od njih navijači su uzeli ličnu kartu i, tek kada su shvatili da je reč o hrvatskim državljanima, tukli su ih još jače, navodi isti list.

derbi, tuča, tuča na derbiju, partizan, zvezda Foto: MN Press

 "Neko je viknuo: 'Hrvati!', i onda su svi nasrnuli na nas. Nismo znali gde je izlaz, izgurali su nas na stazu", ispričali su Splićani, objavio je "Kurir".

Mia Tovarević, supruga Damira Tovarevića, jednog od osumnjičenih, kome je takođe ponuđena nagodba, ali je još nije prihvatio, kaže za "Slobodnu Dalmaciju" da je on uveren u svoju nevinost.

"Ni kao supruga, ni kao pravnica ne mogu da mu kažem šta da uradi. Damir je odrastao čovek iz ugledne porodice, i sebi je izgradio status u sportskom svetu. Osim toga, on je otac našeg deteta. On smatra da u svojoj odluci mora da vodi računa o svim tim činjenicama, a pristanak na sporazum stavlja ga u kategoriju osoba sa policijskim dosijeom. On se ne oseća krivim i protiv njega nema nikakvih dokaza. Sam kaže: 'Nisam ništa uradio, osim što sam izvukao malog Ronalda!'", kaže ona.

Prema rečima Mije Tovarević, njen suprug je u dilemi, jer bi do eventualnog sudskog postupka morao da bude mnogo duže u pritvoru.

"Istina je da sporazum (nagodba) znači osudu, ali i brz povratak kući. S druge strane, ako ide na suđenje, bez obzira što nema dokaza, kraj postupka je neizvestan, a u tom slučaju će provesti u istražnom zatvoru najmanje još godinu dana. Znači, vratio bi se kući najkasnije od svih, možda sa oslobađajućom presudom, ali i s najdužim boravkom u istražnoj ćeliji iza sebe", rekla je ona.

Tovarevićeva supruga: "Muž mi je u Beograd išao TURISTIČKI"

Prema nagodbi sa srpskim tužiocem, Hrvoje Baković i Ante Firić priznali su krivicu za kazne od po šest meseci zatvora, Jakov Podrug za kaznu od pet meseci, a Ivan Mišković i Stjepan Mihovilović za četiri meseca zatvora.

Ono što javnost (u regionu) i dalje zanima je i otkud uopšte oni na "večitom derbiju" i kako su se našli u epicentru brutalne tuče na južnoj tribini stadiona Partizana. Sudeći prema ovoj objavi "Kurira", oni tvrde da su došli u Beograd samoinicijativno. U medijima su se, međutim, spominjale razne verzije i imena pojedinih lica iz kriminalnog miljea koja stoje iza svega.

O tome je govorio i ministar policije Srbije Nebojša Stefanović:

Stefanović: Kriminal umešan u nerede na derbiju

Povezano

Sve vesti