Na pomolu mir dve Koreje? Kim traži ujedinjenje

Severnokorejske vlasti objavile su proglas kojim su pozvale "sve Korejce u zemlji i inostranstvu" da "promovišu kontakt i saradnju Severne i Južne Koreje" i ovu godinu učine "znamenitom" za istoriju svoje zemlje.

22
A- A A+

U proglasu koji je u sredu uveče objavila severnokorejska novinska agencija KCNA, Korejci se pozivaju da "udruže svoje napore u nastojanju da unaprede odnose Severa i Juga i da načine pomak ka ujedinjenju".

"Hajde da što pre unapredimo odnose severa i juga i utremo širok put ružičastoj budućnosti nacije koja će biti ponovo ujedinjena, snažna i uspešna", navodi se u proglasu.

U proglasu se poziva na "odlučno suprotstavljanje svim preprekama" na putu poboljšanja odnosa, na ublažavanje vojne napetosti i stvaranje miroljubive klime na korejskom poluostrvu.

"Promovišimo kontakte, putovanja i razmenu između Severa u Juga kako bi nestale podele", navodi se uz poziv svim sunarodnicima da unište izazove na putu ujedinjenja i da Sever i Jug sami reše sve sporove.

ISTORIJA: JEDNA Koreja na OI!

"Pozivamo sve Korejce da čvrsto veruju u svetlu budućnost nacije i da se svi kao jedan bore za sveti cilj da ovu godinu učine važnom godinom velikih promena koje će večno sjati u istoriji nacionalnog ujedinjenja", navodi se u proglasu usvojenom na sastanku severnokorejskog rukovodstva.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je u novogodišnjem obraćanju pozvao na ujedinjenje dve države, ocenivši da je ova godina značajna i za Sever koji obeležava 70 godina postojanja, i za Jug koji je domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Dve Koreje su dogovorile nastup severnokorejskih sportista na Igrama, zajednički defile na otvaranju pod zastavom ujedinjene Koreje a imaće i zajedničku reprezentaciju u ženskom hokeju na ledu.

Povezano

Sve vesti