mondo.rs

Tri sigurna znaka da je on onaj pravi

Autor:

Zaljubljeni ste do ušiju, ali ipak niste sigurni da je to to? Postavite sebi ova pitanja i znaćete da li je on čovek vašeg života.

Terapeut Dr Ruth Vesthajmer otkriva kako da znate da li ste pronašli "pravog".

Svi znaju da luda zaljubljenost koju osećate na početku veze ili takozvana faza medenog meseca ne traje zauvek. Nažalost, ali tako je. Dr Vesthajmer se u to uverila i na sopstvenoj koži.

"Udavala sam se tri puta. Moj budući tast nije došao na moje prvo venčanje jer me mislio da smo previše mladi za brak i da baš i nismo jedno za drugo. U to vreme, bila sam tužna što nemamo njegov blagoslov, ali nas to nije sprečilo da se ipak venčamo. Ispostavilo se kasnije da je on bio u pravu. Razveli smo se posle šest godina", počinje svoju priču dr Vesthajmer za "Kosmopolitan".

"Za drugog supruga sam se udala jer sam ostala u drugom stanju. Znala sam da je to prolazna ljubav, ali sam se ipak nadala da se neće ugasiti. Ali naravno, jeste. Ne kajem se, posebno što imam ćerku, kao i unuke. Ipak, brak se završio posle 18 meseci".

Ona dalje kaže da svi znaju da faza medenog meseca ne traje zauvek, da ljubav vremenom sazreva i dok intenzitet osećanja možda postaje malo slabiji, veza postaje jača. Ili bi barem tako trebalo da bude ukoliko je par kompatibilan.

Ali, ako ste ludo zaljubljeni, da ne kažemo zaslepljeni ljubavlju, kako da onda rasudite da li ima budućnosti za vas dvoje? Ako ste ranije bili u situaciji da ljubav cveta, a onda se veza odjednom raspadne, kako da znate da je ovog puta stvarno?

Dr Vesthajmer savetuje da postavite sebi ova tri pitanja, da biste znali:

1. Da li uživate da provodite sa njim više od 50 odsto vremena?

2. Koliko ste dobri u krevetu zajedno? (To je važan faktor, ali ne koliko vaše fantazije. Možda vam je seks sasvim zadovoljavajuć, ali ako on ne zna ništa o vašim fantazijama, to bi trebalo da vas zabrine)

3. Da li vam on pomaže da ostvarite svoje ciljeve ili vas sprečava da ih ostvarite?

Takođe, postoje i situacija kada jedno od partnera ne želi da se obaveže na nešto ozbiljnije.

"Ako je on zadovoljan da živite zajedno, ali to nije vaš cilj, onda treba da postavite vremenski limit kao rok da se predomisli ili da svoj životni put nastavite bez njega", savetuje terapeut.

"Čvrsto verujem da većina žena zna kada nešto ‘ne štima’. To je obično stvar koju pravdate sebi, ona koju se ne biste usudili da izgovorite naglas pred prijateljima. Neki kažu da ne bi trebalo da vas zanima tuđe mišljenje, ali zapravo nije loše da pitate porodicu i prijatelje šta misle o vašoj vezi, a ako dobijete dosta negativnih odgovora, možda ste zapravo zaslepljeni svojom ljubavlju i trebalo bi detaljno da razmotrite vaš odnos", savetuje terapeut.

To je sigurno lakše reći nego uraditi, ali ne bi trebalo da se plašite raskida. Jer, gore od raskida i tuge koju ćete osetiti je gubljenje vremena u vezi koja ne vodi nigde. Razmišljajte o tome kao da vam pogrešna veza skraćuje vreme koje ćete provesti u nekoj budućoj, srećnijoj vezi.

Terapeut kaže da strah od samoće mnoge ljude sprečava da raskinu vezu. Radije bi da budu u lošoj vezi, ili barem u nekoj koja neće trajati večno, nego sami. Imajte na umu da veza koja je donekle zadovoljavajuća značajno smanjuje vaše šanse da budete u sjajnoj vezi.

Povezano

Sve vesti