"Ne žalim ni za čim, osim za bol koji sam možda naneo ženama", rekao je slavni kuvar, koji je istovremeno živeo s tri žene, a koji je preminuo 20. januara.
Oko 1.500 šefova kuhinje iz celog sveta došlo je u Lion da oda poslednju pocast cuvenom francuskom kuvaru koji je decenijama važio za "papu francuske gastronomije" Polu Bokizu.
On je preminuo 20. januara, u 92. godini, u svojoj gostionici nedaleko od Liona, a renomirani šefovi kuhinje iz celog sveta su mu na razne nacine odali pocast kada je objavljeno da je umro.
Bokiz je, kaže njegova porodica, želeo skromnu sahranu u maloj crkvi u njegovom rodnom mestu, gde se nalazi i njegov cuveni restoran, koji ima tri Mišlen zvezdice, što je rekord.
Medutim to nije bilo moguce zbog najavljenih dolazaka, rekao je njegov sin Žerom i dodao da je porodica uradila sve šta može da poštuje njegovu želju.
Sahrana je pocela u petak 26. januara u katedrali Sent-Žan u Lionu, gde se "plemstvo gastronomije", pišu francuski mediji, oprašta od coveka koji je inspirisao i formirao generacije kuvara.
Francusku vladu predstavlja ministar unutrašnjih poslova i bivši gradonacelnik liona Žerar Kolon. Takode, došao je i predsednik Ustavnog saveta Loran Fabijus.
Pogledajte fotografije:
Po Polu Bokizu nazvano je i prestižno takmicenje za kuvare u svetu - "Bocuse d'Or" (Zlatni Bokiz) koje se održava od 1987. godine. Na sahrani ce biti nekoliko dobitnika te prestižne nagrade u kulinarstvu.
Bokiz ce biti sahranjen u porodicnoj grobnici u Konožu, pored svojih roditelja, na ceremoniji na kojoj ce biti 200 ljudi.
"Ne žalim ni za cim u svom životu, osim za bol koji sam možda naneo ženama svog života. Nadam se da ce mi oprostiti", rekao je u jednom intervjuu Bokiz, koji je govorio da je istovremeno živeo s tri žene.