Ministri, gradonačelnik... na sahrani kuvara

"Ne žalim ni za čim, osim za bol koji sam možda naneo ženama", rekao je slavni kuvar, koji je istovremeno živeo s tri žene, a koji je preminuo 20. januara.

Oko 1.500 šefova kuhinje iz celog sveta došlo je u Lion da oda poslednju počast čuvenom francuskom kuvaru koji je decenijama važio za "papu francuske gastronomije" Polu Bokizu.

On je preminuo 20. januara, u 92. godini, u svojoj gostionici nedaleko od Liona, a renomirani šefovi kuhinje iz celog sveta su mu na razne načine odali počast kada je objavljeno da je umro.

Bokiz je, kaže njegova porodica, želeo skromnu sahranu u maloj crkvi u njegovom rodnom mestu, gde se nalazi i njegov čuveni restoran, koji ima tri Mišlen zvezdice, što je rekord.

Međutim to nije bilo moguće zbog najavljenih dolazaka, rekao je njegov sin Žerom i dodao da je porodica uradila sve šta može da poštuje njegovu želju.

Sahrana je počela u petak 26. januara u katedrali Sent-Žan u Lionu, gde se "plemstvo gastronomije", pišu francuski mediji, oprašta od čoveka koji je inspirisao i formirao generacije kuvara.

Francusku vladu predstavlja ministar unutrašnjih poslova i bivši gradonačelnik liona Žerar Kolon. Takođe, došao je i predsednik Ustavnog saveta Loran Fabijus.

Pogledajte fotografije:

Po Polu Bokizu nazvano je i prestižno takmičenje za kuvare u svetu - "Bocuse d'Or" (Zlatni Bokiz) koje se održava od 1987. godine. Na sahrani će biti nekoliko dobitnika te prestižne nagrade u kulinarstvu.

Bokiz će biti sahranjen u porodičnoj grobnici u Konožu, pored svojih roditelja, na ceremoniji na kojoj će biti 200 ljudi.

"Ne žalim ni za čim u svom životu, osim za bol koji sam možda naneo ženama svog života. Nadam se da će mi oprostiti", rekao je u jednom intervjuu Bokiz, koji je govorio da je istovremeno živeo s tri žene.

Povezano

  • Džejmi, žao nam je

    photo 6

    Slavni kuvar zatvara čak šest svojih restorana u Velikoj Britaniji!

Sve vesti