MONDO/Tanjug

El Čapo poroti: Bez brige, neću vas ubiti

Autor:

Ozloglašeni meksički kralj droge Hoakin "El Čapo" Guzman obećava da neće ubiti nijednog člana porote, koji je imenovan za njegovo predstojeće suđenje pred saveznim sudom.

17
A- A A+


El Čapo tvrdi da je nije potrebno da članovi porote kriju svoj indentitet i da im se dodeli naoružani čuvar, kao što su tužioci tražili, piše "Njujork post".

Tužioci su zatražili od sudije Federalnog suda u Bruklinu Brajana Kogana da sastavi anonimnu porotu za suđenje "El Čapu" u septembru, koju će čuvati naoružani stražari, kao i da pronađe smeštaj na bezbednoj lokaciji za te osobe, prenosi "Indipendent".

U zahtevu za posebne mere zaštite, tužilaštvo se poziva na navodnu istoriju nasilja Guzmana navodeći da se veruje da je pokušavao da ubije svedoke u prošlosti.

Odbrana, s druge strane, tvrdi da bi specijalne mere zaštite samo negirale pretpostavku nevinosti Guzmana, koju obećava američki Ustav.

Guzmanov advokat Eduardo Balares u sudskom podnesku naveo je da bi davanje specijalne zaštite porotnicima "poslalo poruku da on ili ona moraju da budu zaštićeni od Guzmana".

"Odatle, članovi porote mogli bi da zaključe da je Guzman i opasan i kriv", upozorio je Balares.

On je predložio da se ne odaju Guzmanu imena porotnika, a da se medijima zabrani da prenose njihov identitet.

Očekuje se da će suđenje trajati mesecima, prenosi Indipendent.

On je izručen SAD iz Meksika prošle godine i suočava se sa optužbama zbog navodne uloge koju je imao u vođenju "carstva droge", koje je odgovorno za mnoge smrti i krijumčarenja.

Guzman kaže da nije kriv po optužbama za koje ga terete.

"El Čapo" pred sudijom: Nisam kriv!

Povezano

Sve vesti