Teatar "Bojan Stupica" će ponovo raditi!

Autor:

Premijerka i gradonačelnik najavili obnovu scene koja je zatvorena od 2015. godine i istakli da moramo da investiramo u kulturu kako bismo obrazovali buduće generacije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišli su Jugoslovensko dramsko pozorište i najavili rekonstrukciju Teatra "Bojan Stupica".

"Važno je da investiramo u kulturu. Evo, ove godine je iz budžeta izdvojeno deset odsto više nego prošle godine. Smatram da je veliki gubitak za beogradsku umetničku scenu, jer 'Stupica' ne radi," rekao je Mali novinarima.

Za nekoliko meseci biće završeno idejno rešenje, precizirao je Mali, kada će biti poznati i troškovi obnavljanja scene. Tender za izvođače radova izgradnje nove scene biće raspisan do kraja godine.

Podršku gradonačelniku u ovom poduhvatu dala je premijerka Srbije, Ana Brnabić.

"Vreme je da vratimo kulturu i centar naših razmišljanja. Samo tako možemo da obrazujemo buduće generacije, da ulažemo u kulturu", rekla je premijerka.

Ovaj teatar nosi ime jednog od najvećih domaćih pozorišnih umetnika, slavnog reditelja, arhitekte i osnivača JDP-a. Ova scena je radila skoro 50 godina i na njoj su izvedene neke od najvažnijih predstava srpskog teatra – "Buba u uhu", "Pučina", "Ruženje naroda", "Balkanski špijun", "Hadersfild", "Šine"… Pre više od 20 godina, tačnije 1997, Jugoslovensko dramsko pozorište zahvatio je katastrofalan požar, koji čudom nije dostigao "Stupicu" pa je ona postala glavna scena tog teatra. Nova zgrada JDP-a otvorena je tek 2003. godine.

Rad ove scene obustavljen je 2015. godine iz tehničko-bezbednosnih razloga odlukom MUP-a Republike Srbije – Sektora za vanredne situacije i Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda.

Direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović je rekla da je poseta premijerke i gradonačelnika Beograda Siniše Malog
znak značajne podrške projektu izgradnje nove scene.

Povezano

Sve vesti