Preokret: MOK neće ni da čuje za povratak Rusa

Autor:

MOK je saopštio da uprkos odluci CAS ostaje na snazi zabrana nastupa ruskim sportistima na Igrama u Pjongčangu.

Dobre vesti za Ruse i ruski sport, a onda "hladan tuš" od Međunarodnog olimpijskog komiteta!

Medunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da zabrana ruskim sportistima za nastup na zimskim Igrama u Pjongčangu ostaje na snazi, uprkos odluci Arbitražnog suda u Lozani (CAS) da ukine doživotnu zabranu za 28 sportista.

Kako se navodi, ruski sportisti i dalje mogu da učestvuju u Pjončangu samo na poziv organizatora, bez državnih obeležja, a MOK zadržava pravo da se obrati Federalnom sudu u Švajcarskoj i tako produži ovaj slučaj koji je, samo naizgled, bio okončan danas za poveću grupu sportista iz Rusije.

Ranije danas, Sud u Lozani oslobodio je 28 ruskih sportista doživotne zabrane zbog navodnog sistemskog dopinga na ZOI u Sočiju pre četiri godine i doneo odluku da neke od oduzetih medalja sa Igara odgržanih u prethodnoj Olimpijadi budu vraćene vlasnicima.

Inicijalna vest glasila je ovako:

Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) oslobodio je danas 28 ruskih sportista optužbi za doping, pa su tako doživotne suspenzije koje je izrekao Međunarodni olimpijski komitet ukinute.

CAS je naveo da priloženi dokazi o kršenju antidoping pravila na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine nisu bili dovoljni. Ti sportisti sada mogu da učestvuju na predstojećim Igrama u Pjongčangu, koje počinju 9. februara.

Današnja presuda CAS-a znači i da će se sedam medalja osvojenih u Sočiju vratiti u Rusiju.

CAS je po hitnom postupku odlučivao o žalbama 39 sportista. Odlukom CAS-a, za 11 ruskih sportista kazna je smanjena sa doživotne suspenzije na samo zabranu učešća na Igrama u Pjongčangu.

MOK je ranije pozvao 169 ruskih sportista da se na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji takmiče kao neutralni sportisti.

Povezano

Sve vesti