Ovo se u Srbiji ne viđa svaki dan! (FOTO)

Novi protest meštana sela Stanišić kod Sombora zbog zatvaranja biblioteke. MONDO im je bio u poseti!

Ovo se u Srbiji ne viđa svaki dan! (FOTO) Foto: MONDO/Goran Sivački

Stanišić, malo selo kod Sombora poslednjih dana poprište je ljute bitke - meštani su organizovali proteste čiji razlog zvuči pomalo neverovatno - bune se zbog zatvaranja biblioteke koja je u ovom selu osnovana davne 1946. godine.

Njihov apel preko društvenih mreža i protesti koje organizuju od prošle nedelje naišao je na veliki odjek u javnosti.

Ne traže novac, ne traže popravku dotrajalih puteva, niti dolazak velikih investitora, već samo
jedno - da im se vrati mogućnost da čitaju knjige.

I danas su se okupili ispred zabravljene zgrade ogranka biblioteke "Karlo Bjelicki" u ovom selu.

Reporteri MONDA zatekli su danas 50-tak meštana, od 7 do 77 godina, sa knjigama u rukama.

Roditelji kažu da su tu zbog svoje dece koja nemaju drugog načina da dođu do knjiga za lektiru, bake i deke ne žele da im ukinu ovaj "jedini prozor u svet", a okupljena deca nam kažu da ne žele da danprovode uz telefone i tablete i da žele da nastave da čitaju.

"Obrazovanje je skupo, ali je neznanje još skuplje", "Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život", "Građani drugog reda", "I mi seljaci bismo malo da čitamo", samo su neki od natpisa koje su nosili okupljeni na protestu.


Na skup su nenajavljeno stigli i nadležni - učesnicima protesta obratila se predsednica Upravnog odbora biblioteke Jelena Mirić, koja je obećala da ogranci seoskih biblioteka oko Sombora neće biti zatvoreni.

Ona je svu odgovornost za prestanak rada biblioteke prebacila na direktora Vladimira Jirkovića, koji je na bolovanju, a nije imenovao svog zamenika i zbog toga su, kako kaže, Upravnom odboru vezane ruke i ne može da donosi odluke bez potpisa ovlašćenog lica.

Mirić je obećala da će tehnička zavrzlama biti rešena i da će ovaj ogranak biblioteke nastaviti da radi, ali nije mogla da odgovori kada će se to dogoditi.

Protest je okončan nezadovoljstvom meštana tim odgovorom i najavom da će se i sledećeg četvrtka okupiti na istom mestu, kao i da će nastaviti proteste dok se biblioteka ponovo ne otvori.

Ovaj ogranak biblioteke, koji je radio više od 70 godina do 2016. Godine radio je svakog dana, a poslednje dve godine radio je dva puta nedeljno. Od sredine decembra prošle godine, vrata biblioteke bila su otvorena samo jedan dan, što je izazvalo revolt meštana.

O uslovima u kojima žive meštani Stanišića i razlozima zbog kojih im je veoma važna biblioteka čitajte u reportaži na MONDU koja će biti objavljena sledeće nedelje.

Povezano

Sve vesti