Evo šta kažu naučnici, posle novih istraživanja.
Decenijama se obrano ili delimicno obrano mleko preporucivalo kao zdravija opcija, ali punomasno mleko je ipak bolje za zdravlje srca, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Naucnici sa Univerziteta u Kopenhagenu utvrdili su da konzumiranje punomasnog mleka podiže nivo dobrog (HDL) holesterola u krvi. Uz to, ispostavilo se da na nivo lošeg (LDL) holesterola ne utice to da li cemo piti punomasno mleko ili ono sa sniženim udelom masti.
Povišen holesterol povezuje se sa višim rizikom od bolesti srca i krvnih sudova, moždanog udara... A narocito je opasan ukoliko osoba nije svesna da ima povišen nivo holesterola, a to se dešava vrlo cesto.
Dobar holesterol ima pozitivan uticaj na zdravlje jer odnosi loš holesterol iz arterija, tako da on ponovo stiže do jetre, gde se razlaže i zatim izbacuje iz tela.
Ranije studije pokazale su da konzumacija punomasnog mleka snižava i rizik od dijabetesa.
"Vodici za zdravu ishranu decenijama su preporucivali mleko i mlecne proizvode sa niskim udelom mlecne masti, ali rezultati našeg istraživanja kažu da se punomasno mleko sa razlogom može smatrati komponentom zdrave, uravnotežene ishrane", navodi se u studiji.
Tokom ovog istraživanja, naucnici su dobrovoljcima davali po 500 mililitara mleka dnevno tokom tri nedelje, s tim što je jedna grupa dobijala obrano, a druga punomasno mleko. Zatim su im zamenili mleko.
Za to vreme, meren im je holesterol redovno, da bi se utvrdilo kako mlecne masti iz razlicitih tipova mleka uticu na masnoce u krvi, konkreno na dobar (HDL) i loš (LDL) holesterol.
Ispostavilo se da punomasno mleko podiže nivo dobrog holesterola, dok na nivo lošeg holesterola izbor mleka ne utice u znacajnoj meri, prenosi "Dejli mejl".
Mnogo je onih koji su pretali da piju punomasno mleko zbog sadržaja masti, ali ni takvo mleko ne može se smatrati namirnicom bogatom mastima.
Generalno, namirnice koje imaju više od 20 odsto masti smatraju se onima sa visokim sadržajem masnoce. Punomasno kravlje mleko obicno ima izmedu 3,7 i pet odsto mlecne masti, tako da ako volite punomasno mleko niste "u opasnosti", narocito ako uzmete u obzir da mleko nije nešto što pijete u nerazumnim kolicinama u toku dana.
Još jedan plus za punomasno mleko je i to što ono sadrži više važnih nutrijenata od obranog mleka, kao što su vitamini rastvorivi u mastima A, D, E i K, koji su važni jer, izmedu ostalog, podsticu rad našeg imunog sistema, neutrališu šetu koju nanose slobodni radikali i cuvaju zdravlje kostiju.