Ako čaj pijete dok je vreo, možete ozbiljno naškoditi zdravlju.
Osobe koje redovno piju jako vruc caj izložene su povišenom riziku od raka jednjaka, a dodatni faktori rizika su pušenje i konzumacija alkohola.
Ali, cak i osobe koje nikada nisu pušile niti pile alkohol, su u vecoj opasnosti od ovog tipa kancera ako svakodnevno piju vreo caj, upozoravaju naucnici.
Istraživanje sprovedeno u Kini, gde je ispijanje caja deo kulture življenja, pokazalo je da je kod osoba koje piju caj topliji od 65 stepeni Celzijusa rizik od raka jednjaka pet puta viši nego kod osoba koje nemaju tu naviku, narocito ako su u "jednacinu" ukljuceni i alkohol i cigarete, prenosi "Dejli mejl".
Ova veza objašnjava se time što vreo caj izaziva povrede koje oštecuju površinski sloj sluzokože jednjaka, tako da opasni toksini iz alkohola i cigareta lakše dospevaju do tkiva.
Ovaj tip raka najcešce zahvata grlo i jednjak, a javlja se uglavnom kod ljudi koji su u sedmoj deceniji života, cešce kod muškaraca. U ranim fazama, dok je tumor mali, obicno je bez simptoma, ali kad pocne da raste, javljaju se problemi sa guranjem, loše varenje, gorušica, vracanje hrane nakon jela, gubitak apetita...
Faktori rizika su hronicna gorušica, pušenje, konzumacija alkohola tokom dužeg vremenskog perioda, gojaznost, nezdrava ishrana sa nedovoljnim unosom voca i povrca.