mondo.rs

Refreni na putevima spasavaju živote (VIDEO)

Autor:

… ali morate vi da ih otpevate

Držanje bezbednog odstojanja između vozila je jedan od bitnijih faktora vožnje, posebno na auto-putu.

Ta udaljenost iznosi dve sekunde. Neki noviji automobili (poput testiranog "reno senika") su opremljeni senzorima i mogu izračunati tu udaljenost i upozoriti vozača na nedovoljno rastojanje.

Reno upozorava da ste udaljeni od vozila ispred samo 0,8 sekundi. Foto: MONDO/Marko Tanasković Reno upozorava da ste udaljeni od vozila ispred samo 0,8 sekundi.

Međutim, kako većina vozila nije opremljena naprednim senzorima, evo jednostavnog načina za izračunavanje odstojanja koji je primenjen u Belgiji.

Tamošnje vlasti su odlučile da upozore vozače na pravilno držanje odstojanja na auto-putu tako što su ispisali na kolovozu refren poznatog disko hita "Last Night A DJ Saved My Life". Pravilno otpevan traje tačno dve sekunde.

Izvor: YouTube/UnidiscMusic

Refren je ispisan na nekoliko mesta na dva auto-puta u Belgiji.

I kako izračunati koliko ste prešli pevanjem? Izaberete neki objekat pored puta (saobraćajni znak ili neki stub) i kada vozilo ispred vas prođe pored njega, počnite s pevanjem refrena. Ako završite pre nego što prođete pored njega, držite dobro odstojanje. Ako ne – usporite.

A ako ne možete da se setite ovog disko hita ili mislite da pevate prebrzo, onda probajte s Bajaginim "hajde Bože budi drug, pa okreni jedan krug unazad planetu". Čuveni stihovi traju tri sekunde, pa i ako ih otpevate brže, mirne ste.

Izvor: YouTube/NOS

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti