• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada se nagodila s Mitilionesom - 40 miliona $

Izvor mondo.rs

Dug od 40 miliona dolara koji je napravio RTB Bor Vlada, odnosno srpski poreski obveznici, će otpaltiti do kraja godine, u četiri rate, ali bez zatezne kamate.

Predstavnici Vlade Srbije i grčke kompanije Mitilineos juče su konačno postigli dogovor o otplati 40 miliona dolara duga.

Reč je o odšteti koju naša zemlja mora da plati po osnovu presude Međunarodnog arbitražnog suda u Ženevi, zbog ugovora koji je kompanija RTB Bor potpisala devedesetih godina prošlog veka, a nikad ga nije ispunila.

Dobili i zbog Jugobanke

Srbija je grčkoj firmi Mitilineos već platila odštetue, ali za Jugobanku. Plaćeno je 17 miliona dinara (danas oko 143.000€) po osnovu parnice koju je ta grčka firma pokrenula protiv Jugobanke a.d. Beograd u stečaju. Glavnica tog duga iznosila 32 miliona evra, dok su obaveze sa kamatom narasle na 40 miliona evra.

Kako su saopštili iz ove kompanije, Vlada Srbije je predložila, a Mitilineos prihvatio, da se naknada otplati u četiri rate, bez kamate, zaključno sa decembrom ove godine.

Sporazum su sa sprpske strane potpisali ministar privrede Goran Knežević i ministar energetike Aleksandar Antić.

"Na ovaj način dve strane rešile su petnaestogodišnji problem i stvorile preduslove za Mitilineosove investicije", navodi se u saopštenju i najavljuje da će se ova grčka kompanija vrlo brzo vratiti na tržište Srbije.

Saradnja Mitilionesa i RT Bor je počela 1996. godine, ali je zbog međunarodnih sankcija Jugoslaviji zvanično formalizovana dve godine kasnije. Grčka kompanija se obavezala ugovorom daće Boru isporučivati 100.000 tona koncentrata rude i oko 3,5 tona cinka. Zauzvrat je RTB trebalo da isporuči 1.500 do 1.600 tona bakra i proizvoda na bazi bakra. Srpska strana svoj deo nije ispunila, a Grci nisu mogli da prinudno naplate dug jer je RTB Bor otišao u restrukturisanje 2004. godine i od tada do 2016. bio zaštićen od poverilaca.

O, NE: Zbog RTB Bor Grcima "dođemo" 40 miliona $

U međuvremenu je Mitiliones tužio Srbiju pred artibražnim tribunalom u Ženevi i, kao i u većini međunarodnih slučajeva inostranih privatnih firmi protiv Srbije, dobio spor.

Evo za koliko smo stvarno "zavrnuli" Grke

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sotir Milivojević zvani djubre

40 miliona $ ? Sitnica za jednu ovako bogatu zemlju poput Srbije...

special image