Srećan vam THE CLASH praznik! (VIDEO, ANKETA)

Autor:

U čast kultnog britanskog benda The Clash 7. februar je proglašen njihovim Međunarodnim danom, pa smo vam "u to ime" spremili najzanimljivije stvari iz njihovih života i karijere

Međunarodni dan benda The Clash je zvanično počeo da se praktikuje 7. februara 2013. godine kada je radio voditelj KEXP stanice iz Sijetla – Džon Ričards, puštao pesme ovog benda celo jutro. Ovaj praznik je od tada priznat od strane zvaničnih organa i praktikuje se širom sveta tako što se na taj dan puštaju njihove pesme i pišu tekstovi.

The Clash je nastao u Londonu 1976. godine u sklopu originalnog talasa britanskog pank-rok pravca. Bend je "raspušten" deset godina kasnije, 1986. godine, a iako se postava benda često menjala, najistaknutiji članovi su bili Džo Stramer (ritam gitara, vokal), Mik Džouns (glavna gitara, vokal), Pol Simonon (bas gitara, vokal) I Niki "Toper" Hidon (bubnjevi). Toper je napustio bend 1982, a godinu dana nakon njega i Džouns. Grupa je nastavila sa nekoliko novih članova, ali se i to ubrzo ugasilo. Bend su originalno činili Džouns, Stramer, Simonon i bubnjar Teri Čajms.

Kejv zapalio Beograd: Svi na binu! (FOTO, VIDEO)

Njihovi politizovani tekstovi, eksperimantisanje u muzici i pobunjenički stav su doprineli tome da ostvare veliki uticaj na rok muziku, a naročito alternativni rok. Bili su poznati kao "Jedini Bend Koji Je Bitan", kako je originalno glasio slogan za bend. "Rolling Stone" magazin ih je 2004. godine proglasio 28. bendom na listi "100 najboljih umetnika svih vremena".

Izvor: YouTube/theclashVEVO

Kako bi proslavili njihovo postojanje i doprinos muzici, izdvojili smo za vas listu najzanimljivijih činjenica u vezi sa The Clash!

1. Pol Simonon je bio jedini konstantni član benda od njegovog nastanka do raspada, dok su se drugi smenjivali, odlazili, dolazili nazad…

2. The Clash osnivači Mik Džouns i Pol Simonon su pitali Džoa Stramera da im se pridruži nakon što su ga videli da nastupa u jednom pabu u Londonu, dok su na audiciji za bubnjare videli 204 muzičara pre nego što su se odlučili za Topera 1977. godine.

3. Simonon je napisao pesmu "The guns of Brixton" zato što je bio ljubomoran na povlašćeni status koji su imali Stramer i Džouns, a ova pesma je postala je dna od njihovih najboljih numera.

Da li ste "dinosaurus" - slušate li rok? (ANKETA)

4. Stramer je mrzeo praktikovanje pankera da pljuju na bendove tokom nastupa kao znak poštovanja - takozvani "gobbing". To ne čudi s obzirom na to da mu je jednom prilikom neko pljunuo u usta zbog čega je "zaradio" hepatitis.

5."Should I stay or should I go" je pesma koju je Džouns napisao o svojoj devojci, američkoj pevačici Elen Foli koja je u to vreme pevala prateće vokale za Meatloaf. Zbog tolike popularnosti koju je ova pesma stekla, bend je nastavio da je svira i nakon što je autor i pevač napustio grupu.

Izvor: YouTube/theclashVEVO

6. Menadžer benda Berni Rouds je naterao jednom prilikom Stramera da ode da se krije u Teksasu kako bi napravili kontroverzu i prodali što više karata za predstojeću turneru. Međutim, Stramer je umesto toga odlučio da stvarno "nestane" na nekoliko meseci u Francuskoj gde je posle tvrdio da je trčao maraton, a trenirao tako što je popio deset krigli piva noć pred trku.

7. Većina njihovih najboljih albuma su stvoreni na 18. spratu zgrade u Londonu. Stan je bio u vlasništvu Džounsove bake koja je redovno dolazila na njihove nastupe.

OVO SMO ČEKALI: Roker zabranio telefone!

8. Tokom snimanja videa za pesmu "Bankrobber", tehničari benda Bejker i Džoni Grin su lažirali pljačku banke u južnom delu Londona. Policija ih je zaustavila i ispitivala jer su mislili da se odvija pravi zločin.

Izvor: YouTube/theclashVEVO

9. Mik je pokušao da nauči Pola da svira gitaru (jer nije imao prethodnog iskustva), ali pošto mu to nikako nije išlo, odlučio se da svira bas gitar "jer je lakše i ima samo četiri žice".

10. Iako su pankeri u to vreme imali reputaciju nasilnog ponašanje, Stramer je u jednom intervjuu rekao da oni koji bacaju flaše na nastupima nisu panker nego "mamini sinovi".

11. Kada je američki pisac Lester Bengs išao na turneju Engleskom sa njima, menadžer Rouds je pokušao da ga zapali – stvarno zapali.

12.Pesma "Rock the Casbah" je o arapskom kralju koji je zabranio slušanje i sviranje rok muzike. U tekstu se opisuju kraljevi napori da zaustavi svoj narod da sluša ovu muziku, pa je čak naredio I vojnim pilotima da bombarduju sve koji se o to ogluše. Piloti ga nisu poslušali I umesto toga puštali rok muziku preko radija u kokpitu. Tekst pesme je napisao Stramer I inspirisan je stvarno zabranom zapadnjačke muzike u Iranu nakon islamske revolucije 1979. godine.

Neviđena ROKAČINA na Tašu! (FOTO, VIDEO)

13. Muziku za "Rock the Casbah" je osmislio bubnjar Hidon dok je sam eksperimentisao u studiju. Kada su se ostali vratili, svi su bili impresionirani pesmom sem Stramera kojem se nije svideo Toperov tekst. Navodno je bio u pitanju "patetični tekst o tome kako mu nedostaje devojka". Stramer je ovlaš pogledao šta je Toper napisao i rekao: "Neverovatno koliko je interesantno!”, a onda zgužvao papir u loptu i bacio iza glave.

14. Još jedna stavka o ovoj pesmi – spot za "Rock the Casbah" je prvi rok video u kojem se pojavljuje armadilo.

Izvor: YouTube/theclashVEVO

15. Članovi benda The Blockheads su se jednom neočekivano pojavili na snimanju albuma The Clash u studiju, ali su bili obučeni kao policajci. U napadu panike, Mik Džouns je niz WC šolju "pustio" sve ilegalne supstance koje su tu imali dok je ostatak benda pobegao.

16. U emisiji "Something Else", Stramer je jednom prilikom predložio da se svi menadžeri bendova stave u koncentracione logore.

Preminuo pionir rokenrola (VIDEO)

17. Delovi teksta na španskom jeziku u pesmama "Should I stay or should I go" i "Spanish Bombs" su gramatički neispravni.


Povezano

Sve vesti