"Taksi mafiji oduzimati automobile!" (VIDEO)

Autor:

Lista "Šta radite bre - Marko Bastać" ukazuje na problem "divljih taksista" i svakodnevno "pljačkanje putnika". Snimljen jedan od "divljaka" u nelegalnoj vožnji.

63
A- A A+
taksi Foto: MONDO/Predrag Vujić

  "Divlji taksisti" u Beogradu odavno su na lošem glasu, i malo po malo pa se pročuje da su pojedini turisti "odrani" za poveću svotu novca za relaciju koja obično iznosi nekoliko stotina dinara.

O tom problemu danas je bilo reči na konferenciji za novinare Marka Bastaća nosiloca liste "Šta
radite bre" na predstojećim beogradskim izborima.

"Taksi mafija hara Beogradom, svakodnevno pljačkaju putnike i postali su potpuno bahati, dok nadležne gradske službe na čelu sa Komunalnom policijom po tom pitanju ništa ne preduzimaju", kaže Bastać.

Bastać se pre nekoliko večeri i sam lično uverio u način rada "divljih" taksista, kao i onih koji zloupotrebljavaju dozvolu za rad.

"Nedavno mi se obratio beogradski taksista koji ima velike probleme sa kolegama koji rade na divlje i mimo propisanih pravila. Pošto je očigledno da gradske službe ne rade svoj posao i na taj način podstiču ovaj vid kriminala, odlučio sam da lično proverim kako to zaista izgleda. Seo sam pre nekoliko večeri u taksi kod Beton hale na relaciji do centra grada i imao sam izuzetno neprijatno iskustvo. Predstavio sam se kao stranac, a vozač je odmah prebacio u treću tarifu i krenuo da vozi zaobilaznim putem sve vreme stiskajući turbinu na menjaču koja je ubrzavala taksimetar. Na liniji koja inače košta oko 600 dinara po njegovom cenovniku ispalo je 3.920. Pošto je primetio da ga snimamo sa zadnjeg sedišta počeo je da preti da će zvati pojačanje i posle prilično neprijatnog razgovora jedva nas je pustio da izađemo iz vozila".

Prisutni novinari imali su priliku da pogledaju snimak ove vožnje.

POGLEDAJTE

Izvor: Šta radite bre/YouTubeBastać je istakao da ne želi da generalizuje problem, svestan da većina taksista pošteno radi svoj posao, ali i da ima mnogo onih koji krše zakon i tako prave veliku štetu regularnim vozačima taksija, čitavom gradu i svim Beograđanima.

"Ovo šalje jako ružnu sliku Beograda u svet. Naša ideja je da se precizno ograniči broj taksista i da se uvede stroga provera koliko ih je zaista na ulici, jer više ni TX tablice nisu garancija da je taksista legalan. To očigledno ne može da radi Komunalna policija, oni su pokazali da taj problem ne žele da reše. Kao dodatna mera prema onima koji krše zakon i ponašaju se kao mafijaši na ulicama treba uvesti oduzimanje automobila", istakao je Marko Bastać.

Povezano

Sve vesti