HRVATSKA: "Piče" narodnjaci i pored pretnji!

Autor:

"Naša misija je da radijski program bude javni servis naših slušaoca, a ne interesnih lobija i političara jer sloboda počinje slobodom izbora muzike, zar ne?"

HRVATSKA: "Piče" narodnjaci i pored pretnji! Foto: MONDO/Goran Sivački

Na splitskom Jadranskom radiju u večernjim satima slušaoci u poslednje vreme mogu uživati u hitovima Saše Matića, Šabana Šaulića, Seke Aleksić, Svetlane Ražnatović Cece...

Posledica te promene programa je nastala na osnovu istraživanja tržišta koje je pokazalo - slušaoci žele više pop i narodne muzike, posebno one iz "okolnih zemalja".

"Promenu muzičkog programa sprovodimo na način da se u dnevnom programu puštaju pesme isključivo domaćih autora i izvođača, pogotovo pesme koje su nastale u tom podneblju, dok u večernjim i noćnim satima uz domaću pop i narodnu produkciju, mogu ići i pesme iz okolnih država. Odluku da se puštaju pesme iz okruženja doneli smo na osnovu ispitivanja tržišta. Direktna anketa slušalaca se sprovodi svaki put kad otvorimo telefon za pozive i poruke slušaoca te ispunjavamo njihove muzičke želje", rekli su za "Index.hr" iz Jadranskog radija.

"Može li za radne ljude Dejan Matić - Ova ljubav baš preteruje?", "Šemsa Suljaković - Izdali me prijatelji, izdao me brat", "Može od Saše Matića - Nađi novu ljubav?", samo su neke od želja slušalaca Jadranskog radija koji su uglavnom dobro reagovali na promenu programa, ali ipak postoje i oni kojima promena ove vrste ne prija, pa prete i nazivaju Jadranski radio pogrdnim nazivima.

Hrvati pišu peticiju protiv srpskih narodnjaka

"Naravno da smo bili izloženi ispadima i napadima pojedinaca, ali naši slušaoci nas uglavnom zaštite od takvih napada. Ne puštamo pesme koje podstiču na mržnju i diskriminaciju ili vređaju po nacionalnoj, polnoj, rasnoj osnovi ili koje po bilo kojoj drugoj osnovi izriču uvredljive stavove. Ostali kriterijumi su na uredniku koji pušta muziku, pa ima pravo da uskrati naručenu pesmu ako je van estetskih ili nekih drugih standarda. Važno je znati da postoji sloboda biranja muzike, pa izrazito veliki broj slušaoca, nama stvara obavezu da u informativnom programu i emisijama o politici i društvenim temama branimo opšti interes, odnosno interes 'malog' čoveka bez obzira na pritiske moćnika kojima smo zbog toga izloženi", tvrde oni.

"Naša misija je da radijski program bude javni servis naših slušaoca, a ne interesnih lobija i političara jer sloboda počinje sa slobodom izbora muzike, zar ne?", zaključuju na Jadranskom radiju. 

Povezano

Sve vesti