mondo.rs

AKCIJE: Deca na Kajmakčalan, veliki na "Solunski"

Autor:

Grupa mladića iz Srbije, koja je u ekspediciji 2015. peške prošla putevima kojima se pre 100 godina povlačila srpska vojska, čuvenu "Albansku golgotu", organizuje dve nove velike akcije.

2
A- A A+
Stara planina Foto: MONDO/Dragana Todorović Ilustracija


S obzirom na to da će ove godine biti 100 godina od proboja Solunskog fronta, za Srbe odsutne bitke Velikog rata, ovi entuzijasti planiraju da izvedu 100 dece na Kajmakčalan, a sve spremnije volontere linijom celog fronta dužine 120 kilometara.

"100 DECE ZA 100 GODINA"

Mladost jedne zemlje je najbitnija i zadatak je i naše generacije je da sačuva i prenese potomcima ono što su nama preci sačuvali i predali, kažees u najavi akcije "100 dece za 100 godina" na veb stranici Otadžibna pamti.

Zbog toga se organizuje planinarska turu kojoj je cilj da bar stotinu dece izađe na Kajmakčalan, najvišu kotu Solunskog fronta i čuvenu „ognjenu kapiju srpske slobode“.

Momci iz Srbije idu kroz Albansku golgotu!

"Pod sloganom „stotinu dece za sto godina“ želimo da na ovaj način probudimo interesovanje kod najmlađih kako bi oganj slobodarstva nastavio da obasjava srpstvo i u narednim vekovima. Upoznavanje sa istorijom, radionice na otvorenom, planinarska školica i geografija uživo", stoji u pozivu.

Deca moraju biti u pratnji bar jednog roditelja ili odrasle osobe. Moguća je i prijava preko kluba ili škole. Pored svoje obavezne opreme, koja će biti sa vama na pešačenju imaćete i ličnu opremu koja će vas čekati u kampu na vrhu Kajmakčalana. Lista potrebne opreme i detaljan petodnevni program, od polaska autobusom, noćenja u šatorima, uspona na Kajmakčalan, drugarske večeri u Makedoniji...) je takođe dat na internet strani.

Limit je 100 dece a ekspediciji predstoji i jedna obavezna pripremna akcija.

100KM GREBENOM ZA 100 GODINA

Druga akcija je "za odrasle", i u njoj će se stogodišnjica Solunskog fronta obeležiti visokogorskom akcijom koja podrazumeva prelazak celog fronta.

Sama linija je, ističu organizatori, originalna, i biće viđen teren planina Kožuf, Kozjak i Nidže, sve sa ostacima bunkera, gde su vođene nadljudske bitke pre jednog veka.

Pred učesnicima je oko 120km planinskih puteva sa oko 6.800m uspona.

Ovde je limit 50 učesnika a i tu postoje pripremne akcije koje se moraju proći.


Povezano

Sve vesti