• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Grčki Mitilineos povlači tužbu protiv RTB Bor"

Izvor MONDO/Beta

Grčka metalurško-energetska kompanija "Mitilineos" povućiće odštetni zahtev od 60 miliona dolara, koji je podnela protiv RTB "Bor" zbog neispunjenih ugovora iz devedesetih godina, kada Srbija plati dug od 40 miliona dolara toj kompanji.

 Dug za RTB Bor Grčki Mitilineos povlači odštetni zahtev od 60 miliona dolara protiv RTB Bor Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski
Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski


"Sporazumom koji je Vlada Srbije pre nekoliko dana potpisala s predstavnicima 'Mitilineosa', predviđeno je da ta kompanija povuče tužbu koju je protiv RTB 'Bora' pokrenula pred sudom u Atini", rekla je za današnju "Politiku" Tijana Kojović iz kancelarije BDK advokati, članica tima koji je zastupao "Mitilineosa" pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Ženevi.

Predstavnici Vlade Srbije i te grčke kompanije nedavno su postigli dogovor da Srbija do kraja ove godine u četiri rate plati grčkoj firmi 40 miliona dolara odštete.

Vlada se nagodila s Mitilionesom - 40 miliona $

Taj dug Srbija treba da izmiri na osnovu presude Međunarodnog arbitražnog suda u Ženevi, zbog ugovora koji je kompanija RTB "Bor" potpisala 1990-ih godina, a nije ga ispunila.

Podsećamo, saradnja "Mitilionesa" i RTB "Bor" počela je 1996. godine, ali je zbog međunarodnih sankcija Jugoslaviji zvanično formalizovana dve godine kasnije.

Grčka kompanija se obavezala ugovorom da će Boru isporučivati 100.000 tona koncentrata rude i oko 3,5 tona cinka. Zauzvrat je RTB trebalo da isporuči 1.500 do 1.600 tona bakra i proizvoda na bazi bakra.

Srpska strana svoj deo nije ispunila, a Grci nisu mogli da prinudno naplate dug jer je RTB Bor otišao u restrukturisanje 2004. godine i od tada do 2016. bio zaštićen od poverilaca.

O, NE: Zbog RTB Bor Grcima "dođemo" 40 miliona $

U međuvremenu je "Mitiliones" tužio Srbiju pred artibražnim tribunalom u Ženevi i, kao i u većini međunarodnih slučajeva inostranih privatnih firmi protiv Srbije, dobio spor.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr Miggyy

Ako je tačno da Mitilineos odustao da traži 60 miliona dolara, predlažem nenadmašnom Spaskovskom da fleš peći za topljenje koncentrata bakra nazove imenom Mitilineos i da izlije anodu posvećenu strpljivom grčkom partneru. On dobro zna kako se RTB Bor zaduživao grcima, tada je bio direktor borskih rudnika i ujedno član poslovodstva Basena Bor, a sada to telo bi se zvalo menadžment.

special image