Kolika je siva ekonomija, znaćemo 20. februara

Autor:

Preliminarni podaci Studije o stanju sive ekonomije u Srbiji govore da je nivo sive ekonomije u zemlji smanjen proteklih godina. Koliko tačno reći će se na skupu u Beogradu krajem februara.

0
A- A A+

Potpredsednik Saveza za fer konkurenciju, Vladimir Tipsarević, kaže da je trenutno opšti utisak da je stanje na polju sive ekonomije bolje i da se to vidi kroz bolje prikupljanje prihoda.

Podrška za "Uzmi račun..."

Što se tiče edukativne kampanje čiji je nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" sastavni deo, kompanije okupljene u okviru Saveza za fer konkurenciju će i ove godine podržati kampanju. "Do sada smo prikupili preko 200.000 evra i ta cifra će sigurno vremenom rasti. Konačni cilj kampanje je da se pojača svest građana i privrede o štetnim dejstvima sive ekonomije", kaže Tipsarević.

Tačni podaci i brojke biće poznati na Nacionalnoj konferenciji o suzbijanju sive ekonomije koja će se održati 20. februara u Beogradu u organizaciji NALEDA i Saveza za fer konkurenciju, podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i u partnerstvu sa Vladom Srbije.

"To je prva takva studija od 2013. godine i poslužiće da se na objektivan način sagleda gde je Srbija trenutno u tom smislu", kaže Tipsarević.

Odzvonilo sivoj ekonomiji - u sledeće dve godine

Cilj rada Saveta za fer konkurenciju koji deluje unutar NALEDA je da se do 2020. godine nivo sive ekonomije u Srbiji spusti na nivo kakav su imale zemlje centralne i istočne Evrope u trenutku uključivanja u EU.

"Ulazimo u period revizije nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i za jednu takvu reviziju jako je bitno da imamo objektivne kriterijume na osnovu kojih možemo da vidimo kakve su efekte imale dosadašnje mere i aktivnosti", objašnjava on.

"Uzmi račun i pobedi": Već stigla 31.000 koverata

Povezano

Sve vesti