Grci se bune, hoće naš otpad

Vlada Grčke zatražila je od vlasti u Srbiji da izmeni restriktivne zakone koji se odnose na izvoz neopasnog otpada u druge zemlje.

0
A- A A+
đubretar, čistač ulica, cistac ulica, djubretar, đubretari, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Postojećim zakonom, koji je prošle godine promenjen, krše se pravila slobodne trgovine, a samim tim i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, prenosi beogradski "Danas" stav Grčke.

U dopisu koji je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke naslovilo "non paper", što znači da se radi o nezvaničnom dokumentu, a koji je osim našem MSP upućen i na adresu Ministarstva za zaštitu životne sredine navodi se, između ostalog, da je u Srbiji "od maja 2017. došlo do izmena relevantne zakonske regulative, i to ne jednom".

"Siromašni" Danci, a za nas kao vanzemaljci

Prema tekstu tog dokumenta, zakon je promenjen tako što je "postupak izdavanja dozvola za izvoz neopasnog otpada učinilo potpuno nasumičnim, ili čak dovelo do zastoja u izdavanju dozvola, a time i praktično onemogućeno izdavanje novih dozvola za izvoz".

Konačno: Beograd će dobiti postrojenje za otpad!

U grčkom Ministarstvu izražavaju bojazan da je "donošenje takve odluke zasnovano na protekcionizmu" te da se novouvedenim merama krše principi slobodnog tržišta.

"Nova regulativa može dovesti i do ozbiljnih ograničenja uspoljnoj trgovini, što smatramo da je u direktnom sukobu sa međunarodnom legislativom i propisima EU koji se primenjuju u Srbiji", navodi se u ovom dokumentu u koji je "Danas" imao uvid.

Povezano

Sve vesti