Džihad "Bitlsi" likvidirali strance

Snage pobunjenika u Siriji, koje podržavaju SAD, zarobile su dvojicu ozloglašenih britanskih pripadnika ćelije takozvane Islamske države.

2
A- A A+

  Oni su osumnjičeni da su umešani u brutalna mučenja i ubistva zarobljenih iz zapadnih zemalja, potvrdili su američki zvaničnici.


Njih dvojica su bili deo četvoročlane grupe ID iz Velike Britanije, koju su njeni taoci nazvali "Bitlsi" zbog britanskog akcenta i porekla.


Vođa grupe bio je Mohamed Emvazi, poznatiji kao "Džihadi Džon", koji je ubijen 2015. godine u napadu dronom koji je izvršila CIA.


Prema navodima dvoje američkih zvaničnika, Sirijske demokratske snage su nedavno zarobile Aleksandu Kotija i El Šafija Elšeika i njih ispituju američki istražitelji, prenosi EJ-Bi-Si njuz.


Jedan od zvaničnika je rekao da su njih dvojica uhvaćeni početkom januara tokom operacije u istočnoj Siriji.


Četvrti član grupe navodno je zarobljen i drži se u pritvoru u Turskoj.


Emvazi je bio vođa grupe i "glas iza" snimaka Islamske države, na kojima su prikazana odsecanja glave američkih talaca Džejmsa Folija, Stivena Sotlofa i Abdula-Rahmana Kasiga.


Majka jednog od ubijenih Džejmsa Folija, Dajan Foli, rekla je da želi suđenje za dvojicu Britanaca, koji su bili deo ćelije ID, i da oni dobiju doživotne zatvorske kazne.

Demaskirani Džihad Džon: Tek ću da sečem glave


Ona je za Bi-Bi-Si rekla da hapšenja neće vratiti njenog sina, ali da se nada da će to zaštiti druge da budu žrtve takve vrste zločina.


"Njihovi zločini se ne mogu ni zamisliti. Oni zaista nisu učinili ništa dobro u svetu, tako da mislim da treba da provedu ostatak života u zatvoru", rekla je ona.

Tagovi: