Većina upakovane hrane na tržištu sadrži nutritivne deklaracije i spisak sastojaka na pakovanju. Da li znate kako da čitate te deklaracije?
Nutritivne deklaracije o upakovanim prehrambenim proizvodima su informacije koje proizvodac piše za potrošace.
Prehrambeni proizvodaci su obavezni da pruže ove informacije o procesovanoj hrani u mnogim razvijenim zemljama kao što su Kanada i SAD. Razlog za ovakvu politiku leži u nameri da se potrošaci informišu o nutritivnoj vrednosti proizvoda i naprave zdravije izbore kad je u pitanju hrana.
Nutritivna deklaracija može da se podeli na tri glavna odeljka odvojena zadebljanim linijama. Informacije u glavnom ili u prva dva odeljka mogu da variraju od proizvoda do proizvoda. To su informacije koje su specificne za dati prehrambeni proizvod, kao što su informacije o nutritivnoj vrednosti, velicini porcije i kalorijama.
Treci odeljak sadrži napomenu o dnevnim vrednostima za ishranu koja sadrži 2.000 i 2.500 kalorija dnevno. Ova napomena pruža informacije o preporucenom unosu važnih hranljivih materija kao što su masti, natrijum i vlakna. Nalazi se samo na proizvodima u vecim pakovanjima i ne menja se od proizvoda do proizvoda.
Porcija
Ono od cega treba poceti pri citanju nutritivne deklaracije jeste velicina porcije i broj porcija u pakovanju. Te informacije se nalaze odmah ispod naslova ,,Nutritivni podaci’’.
Porcija je kolicina hrane koju osoba treba da unese u bilo kom trenutku po preporukama u edukativnim materijalima za potrošace ili Nutritivnim podacima. Velicina porcije je standardizovana kod slicne hrane da bi bila lakša za poredenje.
Ona se izražava u opšte poznatim jedinicama kao što su komadi i šolje. Ponekad se izražava u metrickoj kolicini, kao što je broj grama i mililitara koji cine porciju.
Kalorije
Ovo nam govori koliko energije sadrži hrana po porciji, kao i koliko energije potice od masti. Izražava se se u kilodžulima (kJ) ili kilokalorijama (kcal). Možete da izracunate ukupnu energiju i energiju iz masti koje unosite tako što cete broj kalorija pomnožiti sa brojem porcija koje konzumirate.
Spisak sastojaka
Sastojci su nabrojani po redu, pocevši od onog kog ima u najvecoj kolicini u proizvodu. Drugim recima, sastojak prisutan u najvecoj kolicini se nalazi na prvom mestu na spisku.
Osobe sa alergijom na hranu treba da provere spisak sastojaka na pakovanju prehrambenog proizvoda da bi proverile da li sadrži sastojke na koje su alergicne.
Primeri sastojaka koji dovode do alergijskih reakcija su jaja, soja, ananas, gluten, školjke... Takode je važno proveriti spisak sastojaka da biste videli da li ispunjava vaše društvene, kulturološke ili religiozne zahteve. Primeri su svinjetina, puževi, govedina...
Dnevna vrednost
Dnevna vrednost je standardni vodic za osobe koje unose 2.000 kalorija svakog dana. Vaša dnevna vrednost može biti veca ili manja od 2.000 kalorija.
Dnevna vrednost u procentima (% DV) služi da se utvrdi da li porcija hrane sadrži mnogo ili malo odredenog hranljivog sastojka za osobu ciji dnevne energetske potrebe iznose 2.000 kalorija.
Birajte hranu sa najmanjim %DV (pet odsto ili manje) za trans masti, zasicene masti, holesterol, natrijum i šecer. Prevelika kolicina ovih sastojaka može da poveca rizik od mnogih hronicnih bolesti kao što su visok krvni pritisak i srcane bolesti.
Nutritivne etikete
Nutritivne etikete predstavljaju brz nacin da se istaknu odredene hranljive materije ili sastojci koji interesuju potrošaca. Obicno se nalaze na prednjoj strani pakovanja hrane. Napravljene su da privuku i omoguce potrošacima da brzo donesu odluke o proizvodima bez obaveznog citanja deklaracije.
Sistem deklarisanja na prednjoj strani pakovanja (FOP) koristi šemu boja na semaforu da bi upozorio potrošace o kolicini hranljivih materija (koje treba konzumirati umereno) u prehrambenim proizvodima.
Te hranljive materije su ukupne masti, zasicene masti, holesterol, šeceri i so. Proizvod koji sadrži visok nivo ovih hranljivih materija se oznacava crvenom bojom, žuta oznacava umeren nivo, a zelena nizak. Medutim, potrošacima se savetuje da koriste procente da bi videli da li je oznaka na etiketi tacna ili ne.
Uvek proverite kolicinu proizvoda koja cini jednu porciju i sadržaj kalorija da biste izbegli preveliki ili premali unos.
Preporucuje se hrana sa visokim procentom DV vlakana, vitamina, kalcijuma i gvožda. Kupujte upakovane proizvode sa nutritivnim deklaracijama na jezicima koje možete da citate i razumete.