Mitovi o pilulama u kojima nema ni zrnca istine

Autor:

Od gomilanja viška kilograma, do problema sa plodnošću: stručnjaci "razbijaju" najčešće mitove o pilulama za kontracepciju.

1
A- A A+

Tokom decenija, šire se određene priče o pilulama za kontracepciju, o sporednim efektima... od kojih su neke toliko rasprostranjene da ima žena koje odbijaju da koriste oralnu kontracepciju iz straha.

A ovaj strah, kao i svaki drugi, korene ima u neznanju. Evo šta kažu stručnjaci, ima li istine u najraširenijim predrasudama o pilulama za kontracepciju.

"Morate da uzimate placebo pilulu iz pakovanja"

Većina savremenih pilula za kontracepciju dolazi u pakovanjima u kojima imate pilule sa aktivnim komponentama za tri nedelje, i "šećernim" pilulama za četvrtu nedelju u toku meseca.

Te placebo pilule ne rade ništa, služe samo da bi ženi koja koristi oralne kontraceptive prešlo u naviku da svakoga dana u određeno vreme uzme lek, objasnila je za "Dejli mejl" dr Deb Bejtson, ginekolog iz Centra za planiranje porodice.

"Opasno je 'skraćivanje' menstruacije"

To što je menstruacija kraća kad ste na piluli ne izaziva nikakvo "nagomilavanje" u telu. Dr Bejtson kaže da je sasvim bezbedno da žene piju pilule za kontracepciju i tokom dužeg vremenskog perioda.

 "Kad prestanete da uzimate pilulu, može se desiti da imate problema sa ostajanjem u drugom stanju"

Dr Bejtson objašnjava da ni nakon višegodišnjeg korišćenja oralne kontracepcije ne dolazi do smanjene plodnosti žene. Jedino što se može desiti je da vašem organizmu, nakon što pretanete da pijete pilule, bude potrebno par nedelja da se vrati u uobičajenu šemu ciklusa. Dugoročno, pilule ne ostavljaju nikakve štetne posledice.

"Uzimanje 'pilule za jutro posle' više od jednom može biti opasno"

Uzimanje urgentne kontracepcije "više od jednom" ne ostavlja nikakve kratkoročne ni dugoročne negativne posledice po vaše buduće trudnoće. Pilula za jutro posle napravljena je tako da ili sprečava oslobađanje jajne ćelije, ili sprečava usađivanje eventualno oplođene jajne ćelije u endometrijum. I utiče samo na taj konkretan slučaj.

"Od pilula za kontracepciju se goji"

Ukoliko vam pilule za kontracepciju prepiše lekar, nakon odgovarajućih analiza, malo je verovatno da ćete se ugojiti. Ali, zato je važno da odluku o vrsti oralne kontracepcije prepustite svom ginekologu.

Vodič kroz savremenu kontracepciju: Pilule

Tagovi:

Povezano

Sve vesti