MONDO/Tanjug

Devizne rezerve u padu, 4. mesec zaredom

Autor:

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju januara 2018. godine 9,64 milijarde evra, zabeleživši pad četvrti mesec zaredom.

1
A- A A+

novac, evri, evro, pare, novcanice, novčanice, novčanica Foto: MONDO - Mario Milojević

Ukupne devizne rezerve Srbije su za 314 miliona manje nego u decembru, prema preliminarnim podacima NBS.

devizne rezerve Foto: Ilustracija/MONDO

Dinar branjen sa 180 miliona evra

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 882,8 miliona evra i bio je za 569,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U januaru je zabeležen nominalan pad (deprecijacija) dinara u odnosu na evro od 0,2 odsto, a NBS je radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 180 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Na ovo smanjenje je u najvećoj meri uticalo vraćanje državnih kredita (neto razduženje države po osnovu deviznih kredita) što je odnelo 61,3 miliona evra, kao i negativan efekat međuvalutnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu (141,2 miliona evra), saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (kada se oduzme novac banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) težile su na kraju januara 7,9 milijardi evra, i manje su za 361 milion nego u decembru.

I pored pada, ukupne devizne rezerve su na odličnom nivou. Obezbeđuju pokrivenost novčane mase M1 od 180 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Prilivi u devizne rezerve ostvareni u januaru zaduživanjem države - po osnovu neto prodaje deviznih hartija od vrednosti (veća prodaja od dospeća), izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka (po osnovu novca prispelog za davanje novih kredita), donacija, kao i po drugim osnovima - pokrili su gotovo polovinu odliva po osnovu intervencija NBS prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (neto smanjenje 111,5 miliona evra).

Povezano

Sve vesti