Tuga u Smederevu: Poginuo sat pred penziju

Radnik Železare Smederevo, u vlasništvu kineske HBIS, poginuo je kada je na njega pao kotur lima težak 17 tona. Miroljub Milutinović (65) izgubio je život na isteku treće smene, samo sat vremena pre planiranog kraja svog radnog veka.

28
A- A A+

Milutinović (65) je juče nastradao na radnom mestu magacionera u smederevskoj železari oko 5:30, u delu pogona koji zovu "japanske makaze".

Nesreća se, navodno, dogodila kada je kotur lima, koji je transportovan dizalicom, zakačio kotur koji se nalazio na skladišnoj liniji. Potom se taj kotur, težak oko 17 tona, obrušio direktno na nesrećnog radnika,koji je od zadobijenih povreda preminuo na mestu nesreće, pišu "Večernje novosti".

Kinezi bez odgovora

Kineska kompanija HBIS (kod nas prvo poznata kao Hestil) nije se zvanično oglasila povodom pogibije radnika. Ni sindikati u Železari nisu izdali nikakvo zvanično saopštenje i uglavnom odbijaju da razgovaraju s novinarima, posebno na temu bezbednosti na radu.

Nadležni u Železari HBIS, koji su, prema proceduri, morali da sprovedu i internu istragu, odbili su da govore povodom nesreće pre nalaza zvanične policijske istrage.

"Mogu samo da potvrdim da je radnik nastradao i da se nesreća dogodila tokom transporta robe u pogonu. Za sve ostalo se obratite tužilaštvu", kratko je za beogradski dnevnik rekla Tanja Orlandić, direktorka Sektora za odnose s javnošću u Železari.

Istragom koju vodi Više javno tužilaštvo u Smederevu trebalo bi da budu utvrđeni detalji u vezi s tragedijom. Najvažnije je dobiti odgovor na pitanje kako se dogodilo da lim tokom transporta zakači uskladištene koturove i da li je možda bilo nestručnog rukovođenja dizalicom, ili skladištenja na tlu.

Porodica Milutinović je u očaju i neverici, i sada umesto proslave penzije i rođendana, pripremaju sahranu.

Tragedija u Železari Smederevo: Poslednja smena...

"Imao je još samo dva dana do rođendana i jednu treću smenu da odradi do penzije.

Dvadesetsedam godina je radio na tom radnom mestu. Na bolovanju skoro da nije bio, tek u poslednje vreme malo je pobolevao. Sada, kada je došlo vreme da se odmori u penzionerskim danima, desila se tragedija", kaže Miroljubov stariji sin Miloš.

Poginuo radnik i u Beogradu, radio "na crno"

Porodici je samo rečeno da im je oca ubio kotur.

"Zašto se to dogodilo, videćemo. Radiće se i obdukcija. Bili su ljudi iz Železare da izjave saučešće. Hvala im", sleže ramenima rođeni brat nastradalog Miroljuba, koji sa bratovom porodicom deli istu kuću na periferiji grada, pišu "Novosti".

Povezano

Sve vesti

Mondo izdvojeno