Mercedes izabrao pet najluksuznijih "mercedesa"

Autor:

Prvi na listi nije najskuplji, jer – nema cenu

Nakon što je šef izabrao četiri automobilske ikone, sad je izašla i Mercedesova lista najluksuznijih modela koje su ikad proizveli.

5. "mercedes-benc 540 K"

Ovo je bio pravi "selebriti" model, koji se proizvodio pred Drugi svetski rat. Osim luksuza, "540 K" se odlikovao i top performansama zahvaljujući velikom 5,4-litarskom motorom sa osam cilindara.

4. "mercedes-majbah G650 landele"

Prava mašina za, recimo, sultana od Bruneja. Osim cene od 630.000 evra, njemu će se svideti enterijer, kao i AMG-ov motor V12 biturbo motor od 630 konjski snaga. Produkcija je ograničena na 99 komada.

3. "mercedes-benc 600 pulman"

Legendarni "super mercedes", dužine od preko 6,2 metra, bio je miljenik svih i poznatih "faca", ali i vladara širom sveta. Njega su posedovali (ili ga poseduju) Koko Šanel, Elvis, Džon Lenon, Elizabet Tejlor, Džek Niklson, Džeremi Klarkson, Onazis, kao i papa Pavle VI, saudijski kralj Kalid, Pol Pot, car Hirohito, Brežnjev, Kastro, Idi Amin, kao i Tito.

2. "mercedes-majbah S650 kabriolet"

Ovo je jedan od najluksuznijih kabrioleta ikad napravljenih. Serija je ograničena na samo 300 komada, a odlikuje V12 biturbo motorčinom koja proizvodi 630 "konja" i detaljima poput Svarovski farova.

1. "mercedes-benc 300 SLR Ulenhaut kupe"

Ovaj model nije toliko luksuzan, koliko je ekskluzivan jer su proizvedena samo dva, od kojih se za jednog zna gde je – u kompanijskom muzeju u blizini Štutgarta. U prevodu: ovaj model nema cenu! Osmislio ga je lično šef Mercedesovog moto-sport tima, Rudolf Ulenhaut koji je, priča se, jednom stigao od Minhena do Štutgarta (220 kilometara) ovim modela za šezdesetak minuta.

Uživajte u slikama i nadamo se da će ovakav ili sličan top 5 izbor prihvatiti i drugi proizvođači.

A koji je vaš omiljen "mercedes", "mečka", "merdžan"? Pišite nam u komentarima…

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti