Kimova "ofanziva šarma"

Autor:

Severnokorejski lider Kim Džong-un pozvao je na "dalje oživljavanje tople atmosfere pomirenja i dijaloga" sa Južnom Korejom, stvorene Zimskim olimpijskim igrama, i izdao "važne instrukcije" za to.


Uz to, Kim je zahvalio Južnoj Koreji što je dala "poseban prioritet" učešću Severne Koreje na ZOI, prenela je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Kim Džong-un, čija su testiranja raketa i nuklearnih bombi izazvala međunarodne tenzije, pohvalio je Seul što je domaćin delegaciji njegove zemlje na igrama u Pjongčangu, navodi BBC.

Iako se učešće Severne Koreje na ZOI smatra značajnim otopljavanjem odnosa između Seula i Pjongjanga, postoji zabrinutost da je to omogućilo Severnoj Koreji osvajanje "propagandne pobede", napominje se u tekstu.

ZOI nisu Holivud: Ujedinjena Koreja lako poražena

Kimovu očiglednu "ofanzivu šarma" u Južnoj Koreji predvodila je njegova sestra Kim Jo-džong, ali treba imati u vidu da je Severna Koreja na udaru niza sankcija SAD, UN i EU zbog svojih oružanih programa, a uz to je i Japan izrazio skepsu kad je reč o pomenutoj "ofanzivi".

"Svestan sam da neki ljudi tvrde da bi Severnu Koreju trebalo da nagradimo jer se angažuje u dijalogu. Iskreno, mislim da je takvo viđenje suviše naivo. Verujem da Severna Koreja želi da kupi vreme kako bi nastavila sa svojim nuklearnim raketnim programom", upozorio je japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono uoči otvaranja ZOI.

U međuvremenu, južnokorejski predsednik Mun Džae-in rekao je da su SAD otvorene za pregovore sa Pjongjangom.

ISTORIJSKO RUKOVANJE: Susret šefova dve Koreje

Mun nije izneo više detalja s tim u vezi, ali se njegov komentar verovatno odnosio na izjavu koju je američki potpredsednik Majk Pens dao pri povratku u Vašington iz Seula, gde je prisustvovao svečanom otvaranju ZOI, ocenjuje BBC.

"Ako želite da pregovarate, pregovaraćemo", rekao je tada Pens, ali je istovremeno istakao da će SAD nastaviti da vrše pritisak na Pjongjang, kako je preneo "Vašington post".

Kimova sestra je u subotu predala njegovo pismo predsedniku Munu, s pozivom da poseti Pjongjang, a ako se taj samit zaista dogodi, to će biti prvi sastanak korejskih lidera posle više od decenije, zaključuje BBC.

"Tramp" i "Kim" izazvali pometnju u Južnoj Koreji

Povezano

Sve vesti