Bogdanović: Da je Jugoslavija opstala...

Autor:

"...bili bismo najbolji u mnogim sportovima", rekao je NBA košarkaš.

31
A- A A+
Bojan Bogdanović Hrvatska Eurobasket Foto: MN Press

Amerikanci retko kada naiđu na rivala sa kojim mogu da odigraju egal košarkašku utakmicu.

Tek povremeno, sile poput Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, a potom na kratko Argentine i Španije, uspevale su da prekinu dominaciju Sjedinjenih Država na olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima.

Upravo zato, američkim sportskim novinarima uvek je zanimljiva i aktuelna tema o tome šta bi bilo da SFRJ i dalje postoji. Poslednji u nizu sportista koji su upitani da govore o ovoj hipotezi je reprezentativac Hrvatske i as Indijana Pejsersa, Bojan Bogdanović.

"Svi delovi bivše države su bogati sportskim talentima. Fudbal, košarka, tenis… Uvek smo u vrhu", govorio je Bogdanović koji je pod "smo" očigledno mislio na svih šest nezavisnih država nastalih iz nekada jedne sa 22 miliona stanovnika.

"Da smo ostali zajedno, bili bismo najbolji u mnogih sportovima. Novak Đoković je bio broj jedan u tenisu, a i u Hrvatskoj imamo nekoliko sjajnih tenisera… Slovenija je prvak Evrope u košarci, a u finalu je pobedila Srbiju. To vam sve govori", ponudio je Bogdanović konkretne primere autorima intervjua - kada je već bio upitan za mišljenje.

Bogdanović ove sezone u dresu Pejsersa beleži prosečno 13,7 poena, 3,2 skoka i 1,4 asistencije.

Hrvatski košarkaš se, međutim, nije složio da je mladi Slovenac iz Reala, Luka Dončić, zreo za poređenje sa jednim od najboljih jugoslovenskih i evropskih košarkaša svih vremena - Draženom Petrovićem.

"Luka je neverovatan košarkaš. Ima samo 18 godina, ali igra kao zreo igrač. Nadam se da će sledeće godine doći ovde, biti prvi pik na draftu i svima pokazati šta zna. Često porede Dražena i njega, ali Dražen je bio jedan od najboljih košarkaša ikad i njih dvojica su različiti po mnogo čemu", dodao je Bogdanović, a prenose hrvatski mediji.

Povezano

Sve vesti