Šta naši vozači kažu na ovo?

Autor:

Ako želite da koristite mobilni telefon za volanom u Francuskoj, morate biti propisno parkirani

4
A- A A+

Vozači u Francuskoj od sad smeju da koriste mobilne telefone nakon što se propisno parkiraju, jer nije više dovoljno da samo stanu pored puta (i uključe sva četiri migavca).

Visoki sud je, nakon žalbe jednog kažnjenog vozača, razjasnio šta tačno znači odrednica zakona "cirkulisanje u saobraćaju". Od sada vozači više neće smeti da stanu pored puta kako bi koristili mobilni telefon, već se moraju propisno parkirati na parkiralištu ili privatnom prilazu. Ovo ne važi isključivo u slučaju nesreće ili kvara, kada vozač mora pozvati pomoć.

Uskoro više kazne u Srbiji

Ako prekršite ovaj propis moraćete da platite kaznu od 135 evra, a dobićete i tri negativna boda na vozačkoj dozvoli u trajanju od tri godine. Ovaj propis se odnosi samo na držanje telefona u ruci, ali ne i na "handsfree" uređaje.

Ovako ste i u Francuskoj legalni

Inače, odluka je donešena pošto se jedan (prepametni) vozač žalio na kaznu koju je dobio dok je bio parkiran na kružnom toku sa uključenim migavcima.

Zanimljiva je i reakcija portparola francuskog auto-kluba koji je rekao kako ova odluka nije dobra, "jer bi vozače trebalo terati da stanu kada koriste telefone."

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti