mondo.rs

Hrvati opčinjeni: "Zver" kojom je došao Vučić FOTO

Autor:

Upoznajte automobil kojim je predsednik otišao u posetu Hrvatskoj, a o kojoj zagrebački mediji danas "naširoko pišu"...

"Moćno vozilo koje je svima upadalo u oči" – naslov je članka zagrebačkog Jutarnjeg lista u kojem je glavna zvezda Audi A8 L, kojim je predsednik Srbije doputovao u Zagreb.

"Reč je o blindiranoj verziji limuzine nemačkog proizvođača sa nivoom balističke zaštite 9, čija je karoserija napravljena od materijala uobičajenih u proizvodnji vojnih vozila i otporna je na puščane metke", piše Jutarnji i dodaje da vozilu predsednika Srbije do "stotke" treba samo 6,5 sekundi, a cena mu je "viša od milijun kuna" (135.000 evra).

VR 9

Zaštita, koje poseduje predsednikovo vozilo, predstavlja jedan od najviših nivoa sigurnosni. Prema specifikaciji, svi delovi vozila (kompletna karoserija, stakla, ručice za otvaranje vrata…) otporni su na puščane metke kalibra 7,62, kao i ručne granate.

"Nije uobičajeno da uz stranog državnika dolazi njegova pratnja, odnosno vozilo koje koristi. I mi smo koristili svoje S-1 vozilo kad se išlo u Beograd, a samo u posebnim slučajevima koristilo se vozilo domaćina. I nikad oko toga nije bilo problema, jer prosto to može biti i zahtev štićene osobe, ali je ujedno i deo bezbednosnih mera“, rekao je za Jutarnji list Bono Marjanović, stručnjak za bezbednost. 

"Audi A8 L sekjuriti", u kojem se vozio Vučić, baziran je na najluksuznijem Audijevom modelu iz 2015. godine. Ovaj model se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od običnog "A8 L".

Međutim, karoserija ovog posebnog modela je izrađena od specijalnih legura čelika i aluminijuma, koje u kombinaciji sa kevlarom, čine vrhunski oklop. Takođe, stakla su otporna na metke i eksplozije.

automobil, audi, A8L security, blindirani, specifikacije, Vučić Foto: MONDO/Mario Milojević

Audi tvrdi da je to najbezbednije vozilo koji su oni ikad napravili.

Predsednički model ispod haube ima moćniji od dva motora u ponudi. U pitanju je gigantski W12 zapremine 6,3 litra, koji razvija tačno 500 KS. Pored njega, u ponudi je i V8 opcija sa 435 "konja". U oba slučaja, maksimalna brzina iznosi 210 km/h, koju je Audi ograničio zbog činjenice da su na točkovima montirane "run-flat" gume.

Kabina, osim "standaradne" premijum izrade, poseduje i neke posebne sigurnosne opcije, poput Audijevog sistema za gašenje požara, a tu je i kontejner sa svežim vazduhom, u slučaju hemijskog napada.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti