Pogledajte kako će taksi izgledati uskoro (VIDEO)

Autor:

Kineska tehno-kompanija EHang Inc predstavila je prvi dron na svetu sposoban da prevozi putnike.

Taksi-dron "ehang 184" imao je debi u južnokineskom gradu Gvandžou, prenosi Juronjuz (Euronews).

Električnim bespilotnim taksijem upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju da znaju da upravljaju ovom letelicom, ali mogu zadavati krajnje tačke, preko jednostavnog interfejsa koji se nalazi na monitoru u kabini.

Međutim, putnici koji imaju iskustva sa pilotiranjem mogu da lete koristeći i ručne komande.

"Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspešan let danas pokazuje da su prizori koje smo videli samo u naučno fantastičnim filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima", izjavio je direktor EHanga, Hu Huazhi.

Taksi-dron ispitalo je više od 150 inženjera, koji su obavili hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog penjanja, test s teretom do 230 kg i test brzine do 130 km na sat, dok je test sa ljudskim putnicima bio posljednji u nizu.

Pogledajte kako ovaj dron izgleda u praksi:

Izvor: YouTube/EHANG

Dron je jednosed i može da prenese jednog putnika težine do 100 kilograma u letu dugom 23 minuta, saopštila je kineska kompanija koja je poznata po izradi "malih" dronova.

Pogledajte spektakl koji je napravilo hiljadu dronova ove kompanije:

Izvor: YouTube/RT

"Dron može da pomogne ljudima da izbegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, uvek možemo da zamislimo hitno spasavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam", rekao je suosnivač EHanga, Derik Ksiong.

Prošle godine EHang i grad Dubai su sklopili plan o zajedničkom razvoju autonomnih letećih taksija.

Policija u Dubaiju ima i leteće motore

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti