Oboleli od psorijaze: Trebaju nam biološki lekovi

Od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 20 odsto ima teži oblik bolesti.

0
A- A A+

Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze - 3P - zatražilo je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja Srbije da obezbede terapiju biološkim lekovima, koji su neophodni za lečenje najtežih oblika te bolesti.

U saopštenju tog udruženja je navedeno da biološki lekovi gotovo u potpunosti uklanjaju sve simptome psorijaze, prekidaju tok bolesti i jednostavno se primenju, tako da značajno popravljaju kvalitet života obolelih i omogućavaju im funkcionisanje poput potpuno zdravih osoba.

Prema procenama zdravstvenih stručnjaka od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 20 odsto ima teži oblik bolesti.

"I najteži oblici psorijaze u Srbiji leče se više decenija starim terapijama koje nisu dovoljno efikasne, a imaju mnogo neželjenih efekata. Procena je da oko 200 pacijenata u Srbiji više nema terapijskih mogućnosti i potrebno im je obezbediti biološke lekove za psorijazu", navelo je Udruženje obolelih od psorijaze 3P.

Pročitajte: Ovo treba da znate o psorijazi

Biološki lekovi za psorijazu registrovani u Srbiji još pre 10 godina, ali se još ne nalaze na pozitivnoj listi, odnosno država ne pokriva troškove lečenja za odrasle pacijente.

Udruženje pacijenata 3P smatra da neadekvatno lečeni pacijenti sa psorijazom predstavljaju veliki trošak za zdravstveni sistem i društvo, imajući u vidu udružene bolesti, i posledice po pacijenta, njegovo funkcionisanje, radni status, i uticaj na porodicu, pa bi se obezbeđivanjem odgovarajuće terapije, odnosno bioloških lekova, te posledice i trošak zdravstvenog sistema i društva u celini smanjili.

"Psorijaza je ozbiljno sistemsko, autoimuno oboljenje, često udruženo sa drugim bolestima, a ne kozmetički problem. Kod pacijenata sa psorijazom češće se javljaju kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, dijabetes tip 2. Približno polovina pacijenata sa psorijazom je anksiozna ili depresivna, a suicidalne ideje se javljaju kod 5 do 10 odsto pacijenata", navodi se u saopštenju udruženje 3P.

Veliki problem sa kojima se suočavaju pacijenti je i stigmatizacija obolelih, jer se psorijaza smatra zaraznom bolešću pa se oboleli suočavaju sa brojnim problemima i neprijatnostima u svakodnevnom životu.


Povezano

Sve vesti