Sporni su Makedonci, ne samo ime države

Autor:

Skoplje i Atina sve bliži dogovoru oko imena BJR MAkedonije ali sporno je i ime slovenskog naroda i jezika kojim se služi.

9
A- A A+

makedonija, zastava makedonije, makedonci, makedonska zastava, Foto: MN Press

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da su Skoplje i Atina postigli značajan napredak u pravcu rešavanja dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije, istakavši da je makedonska vlada voljna da doda imenu zemlje "geografsku odrednicu", što Grčka želi.

Blokirano Skoplje

Protiveći se imenu Republika Makedonija, jer asocira na istorijsku grčku pokrajinu, Grčka je blokirala prijem Skoplja u UN i EU, uprkos pozitivnim preporukama Badinterove komisije.

Zaev je u sredu, međutim, napomenuo da postoje druga otvorena pitanja, uključujući i pitanje zvaničnog makedonskog jezika i imena naroda koji ga govori, prenosi AP.

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije sastali su se ove nedelje u Beču, gde im se pridružio posrednik UN, navodi američka agencija.

Kako je ranije najavljeno, ministri spoljnih poslova dveju država, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, sastaće se na ministarskom sastanku država članica EU u Sofiji, 15. i 16. februara.

Skopski aerodrom "Aleksandar Veliki" promenio ime!

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je ranije da će tokom februara biti održano više susreta dvojice ministara jer, kako je rekao, vremena je malo, pa su neophodne brze reakcije.

Inače, Zaev je prošle nedelje poručio da će Skoplje učiniti sve da se spor okonča.

Grčka i Makedonija su 25 godina u sporu u vezi sa imenom bivše jugoslovenske republike, a obe zemlje su odlučne da se do leta to pitanje reši.

Povezano

Sve vesti