Amfilohije: Nismo registrovani, i nećemo biti

Autor:

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije (Radović) traži od vlasti da prestane progon iz Crne Gore pravoslavnih sveštenika, monaha i verskih službenika koji su strani državljani.

2
A- A A+

plivanje za krst Amfilohije Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Mitropolit Amfilohije ocenjuje da je osporavanje pravnog statusa Pravoslavne crkve kroz navodne "argumente" da nije registrovana po Zakonu o pravnom položaju verskih zajednica od 1977. godine i upućivanje crkve koja vekovima postoji u Crnoj Gori na nekakvu "registraciju", koja nije propisana zakonom, ne predstavlja ništa drugo nego produžetak ideološke borbe protiv crkve.

Jednaka prava kao i rimokatolici i Jevreji

Mitropolit Amfilohije je poručio da od nadležnih državnih organa Crne Gore očekuje da se što prije pristupi pripremi i donošenju novog zakona o slobodi veroispovesti i crkvama i verskim zajednicama, zakona o restituciji oduzete imovine crkava i verskih zajednica, kao i pripremi ugovora sa SPC u istom obimu prava kao što je već učinjeno u slučaju Rimokatoličke crkve, Islamske i Jevrejske zajednice.

"Obaveza registracije ne postoji po zakonu, te niko, pa ni crkva, nije dužna da postupa i čini radnje koje zakonom nisu propisane", rekao je mitropolit Amfilohije za podgorički "Dan".

On ističe da brojna važeća rešenja, odluke i pravosnažne sudske presude utvrđuju i potvrđuju da Mitropolija i sve eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori imaju nesporan pravni status.

Mitropolit Amfilohije je, komentarišući novi Zakon o strancima koji je juče usvojen, a prema kojem će sveštenici iz Srbije i BiH morati da polažu crnogorski jezik i prilažu potvrdu o registraciji verske organizacije za koju rade, da bi dobili privremeni boravak, podsetio predsednika Skupštine Crne Gore, Ivana Brajovića, da mu je dok je bio ministar unutrašnjih poslova poslao dopis u kojem ga je upoznao o tome da hrišćanska crkva postoji na ovim prostorima od četvrtog veka nove ere.

"Još jednom i iznova pozivamo MUP Crne Gore da prekine sa progonom i izgonom više sveštenika i monaha koji nemaju crnogorsko državljanstvo. Uporno se prenebregava činjenica da je reč o ljudima koji nikada nisu imali problem sa zakonom i koji su lojalni građani Crne Gore", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Popovi iz Srbije moraju da polažu crnogorski!

On je naglasio da je i ovaj problem veštački izazvan jer su svim sveštenicima i monasima bez crnogorskog državljanstva godinama unazad redovno odobravani privremeni boravci upravo po propisima koji su i danas na snazi.

Povezano

Sve vesti