"Er Srbija" slavi: Pre 90 godina obavljen prvi let

Autor:

Nacionalna aviokompanija "Er Srbija" ove nedelje obeležava 90 godina od svog prvog leta!

0
A- A A+
avion, avioni, nebo, oblaci Foto: MONDO/Danijela Pašić

Prvobitno osnovana pod imenom "Aeroput", nacionalna avio-kompanija Republike Srbije je obavila svoj prvi let 15. februara 1928. godine između Beograda i Zagreba.

Tog dana je dvokrilni avion "Potez 29" nazvan "Beograd" poleteo iz glavnog grada u smeru Hrvatske u 9:00 sati ujutru. U avionu se nalazilo petoro novinara i fotografa čiji je zadatak bio da dokumentuju ovaj istorijski događaj.

Nakon dvosatnog leta i nekoliko krugova nad Zagrebom, točkovi aviona su dotakli tlo. Zagrepčani su avionu priredili toplu dobrodošlicu, pre nego što se avion zaputio natrag za Beograd u popodnevnim časovima.

"Veoma smo ponosni što proslavljamo 90 godina od našeg prvog leta. Ovim jubilejom može da se pohvali samo nekolicina avio-kompanija u svetu", rekao je generalni direktor "Er Srbije" Dankan Nejsmit.

"Naše poslovanje je pretrpelo mnogobrojne promene od tog prvog istorijskog leta. Ipak, ono što je konstanta jeste naša spremnost da se prilagođavamo, rastemo i težimo inovacijama. U duhu naše pomenute spremnosti, ‘Er Srbija’ je nedavno počela da primenjuje novi koncept tarifa koji predstavlja prekretnicu u poslovanju i načinu na koji naši gosti mogu da personalizuju i prilagode putovanje sopstvenim potrebama."

"Er Srbija" je krajem januara 2018. godine predstavila novi tarifni sistem od četiri tarife - Economy White, Economy Blue, Economy Red i Business Silver.

Svaku od pomenutih tarifa karakterišu različita svojstva, a putnici ove aviokompanije imaju mogućnost da prilagode svoje putovanje i pruženu uslugu sopstvenim potrebama kupovinom različitih dodatnih usluga, kao što su "prioritetno ukrcavanje" ili "korišćenje brze trake na aerodromu".

U okviru obeležavanja 90 godina od svog prvog leta, "Er Sbija" će objaviti monografiju ograničenog tiraža pod nazivom "Osvajanje svetskog neba" početkom marta.

Detaljan i upečatljiv osvrt na prvih 90 godina razvoja nacionalne avio-kompanije i civilne avijacije u Srbiji će biti potkrepljen i obogađen do sada neobjavljivanim istorijskim fotografijama koje će krasiti stranice ove jedinstvene monografije.

Povezano

Sve vesti