Glumici uklonjeni reproduktivni organi

Autor:

Glumica i producentkinja Lina Danam otkrila da su joj uklonjeni svi reproduktivni organi, zbog endometrioze.

0
A- A A+

Lina Danam (31) otkrila je u eseju za martovsko izdanje magazina "Vog" da se podvrgla histerektomiji, odnosno uklanjanju svih reproduktivnih organa, zbog endometrioze, bolesti koja brzo napreduje, a nastaje kada se sluznica materice usadi na nekom drugom mestu.

Najčešći simptomi endometrioze su bolne menstruacije, bolovi pri polnom odnosu, bol u maloj karlici, poremećaj mesečnog ciklusa, preobilno menstrualno krvarenje ili krvarenje između dva ciklusa, neplodnost...

Ova operacija, kojoj je glumica sama odlučila da se podvrgne, došla je nakon "godina kompleksnih operacija dvocifrenog broja", kao i brojnih alternativnih tretmana - masažom, terapijom za bol, terapijom bojama, akupunkturom…

Danamova je otkrila da se na ovu operaciju odlučila zbog dodatnih zdravstvenih komplikacija.

"Pored endometrioze, pojavila se izbočina na materici, septum, odnosno pregrada na vagini, zbog čega je došlo do retrogradnog krvarenja. To znači da je na neki način menstruacija bila obrnuta, te mi je stomak bio pun krvi", napisala je ona u tekstu koji ćemo ceo moći da pročitamo tek sledećeg meseca.

"Moj jajnik se smestio oko sakralnog nerva, kičmenog nerva koji nam omogućava da hodamo. O materici nećemo ni da govorimo. Jedini lep detalj je da je taj organ - koji bi trebalo da ima oblik sijalice - u obliku srca".

Zbog svih ovih komplikacija, Lina je odlučila da je potpuna histerktomija jedino razumno rešenje. Međutim, to rešenje dolazu uz visoku cenu - uz reproduktivne organe uklonjena je i mogućnost prirodnog začeća.

I to je nešto o čemu je ozbiljno razmišljala jer glumica kaže da bi jednog dana volela da postane majka.

"Možda mi je ranije delovalo da nemam izbora, ali sada znam da imam. Uskoro ću početi da istražujem da li moji jajnici, koji su ostali negde unutru u toj pećini organa i tkiva, imaju jaja. Usvajanje je takođe opcija kojoj ću se potpuno predati".

Lina se nada da je histerektomija označila kraj borbe sa endometriozom, bolešću o kojoj je ranije otvoreno govorila.

Povezano

Sve vesti