Ove namirnice su "krivac" za rak?

Autor:

Odavno naučnici pokušavaju da utvrde postoji li veza između određenih namirnica i obolevanja od raka, a sada su došli do nekih saznanja.

4
A- A A+

Naučna studija sprovedena u Francuskoj nad 105.000 ljudi utvrdila je vezu između konzumiranja industrijski prerađene hrane i gotovih jela sa rizikom dobijanja raka.

Naučnici su studijom sprovedenom od 2009. do 2017. godine, utrvdili da prerađena hrana sadrži više masnoće, zasićenih masti, šećera i soli, a manje vlakana i vitamina.

"Prema našim saznanjima, to je prva naučna studija koja se bavi vezom između konzumiranja industrijski prerađene hrane i pojave raka", navodi se u istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom časopisu BMJ (British Medical Journal).

Naučnici su zaključili da je konzumiranje takve hrane povezano sa povećanim rizikom od dobijanja raka za šest do 18 odsto i raka dojke od dva do 22 odsto.

Pod "rizičnom" hranom se smatraju hleb, slatkiši, žitarice, bezalkoholna pića, mesne prerađevine, kao što su šunke sa dodatkom ili medaljoni od mlevenog mesa, testenine, instant supe i zamrznuti gotovi obroci.

U studiji se dodaje da su to prva razmatranja i da je neophodno još istraživanja kako bi se utvrdili tačni rizici po zdravlje.

Povezano

Sve vesti