Vučić u Orašcu: Sve nam je džabe ako nemamo ljudi

Autor:

Srbiju odbraniti od uticaja i interesa velikih sila, ali važnije je da sačuvamo i obnovimo naš narod, jer "sve nam je džabe ako nemamo ljudi", kaže u sudbonosnoj poruci predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

55
A- A A+

Na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana državnosti, u Orašcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da je obnova naroda najpreči i najveći od svih zadataka.

"Za to nam je potrebna podrška svakog pojedinca u Srbiji", rekao je Vučić, ukazujući na dramatičan pad nataliteta.

Orašac: Srećan vam Dan državnosti

Objasnivši da nam je sada potrebna i sudbonosna i istorijska odluka, onakva kakvu su pre dva veka doneli viđeni Srbi u Orašcu, Vučić je poručio i da, imajući to iskustvo, danas možemo sve "jer su nas oni tome naučili".

To, kako je rekao, može da stane u reči koje je tada izgovorio "nepismeni Miloš sanjajući da svi Srbi pišu, a ta je reč - sloboda".

Dan kada su SRBI USTALI

Istakao je da kao predsednik mora da ukaže na ozbiljne probleme, a najvažniji i najteži problem, problem svih problema, je smanjenje broja naših stanovnika.

Čemu nas je Miloš naučio

Vučić je, u svom govoru, ukazao da Srbija ide ka članstvu EU, ali ne zapostavlja prijateljstva sa Rusijom, Kinom i drugima. "Zahvaljujući mudroj politici kojom nas je naučio gospodar Miloš, naša Srbija iz dana u dan sve snažnija u svim poljima. Svakim danom je sve više poštovanija i uvaženija, njena reč se sve više sluša i odmerava. Zahvaljujući merama štednje uspeli smo da ozdravimo finansije i uzdižemo privredu. Rezultate u pravoj meri i obimu ćemo tek videti", poručio je on.

"Država ne sme da se meša u odluku pojedinaca, jer je osnivanje porodice privatna odluka, ali kao predsednik saopštio bih brojeve koji nisu dobri i koji su zabrinjavajući. Pre 67 godina rođeno je oko 165.000 dece, a sada čak 100.000 manje. Kada ne bismo činili ništa na ovom planu situacija bila bi sve gora. Demografija i natalitet izuzetno su važne za budućnost naše zemlje", rekao je Vučić.

Kazao je da moramo da brinemo i planiramo sledećih 20 i 30 godina, a to nije daleko.

Podsetio je da se država iz dana u dan sve više razvija, otvara fabrike, radna mesta, pravi sportske dvorane, velelepne zgrade, bolnice, ali sve je to džaba ako nema ljudi, ako u našoj junačkoj Šumadiji bude sve manje dece čiji će plač i radost obradovati domaćine.

Međutim, kako je primetio, zbog demografske recesije se sve manje rađamo i ljudi napuštaju zemlju, "naša zemlja je pred problemom kojim moramo da se bavimo kao društvo".

"Treba da počnemo sa borbom protiv našeg najvećeg neprijatelja - našeg nestajanja. To je borba za opstanak i budućnost Srbije", poručio je Vučić dodajući da je svestan da će biti veoma teško, ali da zna i da se vredi boriti kao što su to činili naši preci.

Samo takvom borbom protiv sopstvenog nestajanja i ozbiljnom politikom brige o svakom građaninu, ali i mira, stabilnosti, tolerancije, obezbedićemo da u boljoj, prosvećenijoj Srbiji naši potomci slave Srbiju, kazao je on.

Da vas čujemo: Za koji slogan biste vi glasali...

"Na današnji praznik nemamo čega da se stidimo, već imamo pravo i obavezu da se ponosimo precima, ali i obavezu da se brinemo o potomcima i zato moramo da se posvetimo najvećem problemu - nestajanju", rekao je Vučić, te dodao da je ponosan što je prvi predsednik Srbije koji je došao u Orašac i koji je mogao ispred spomenika Karađorđu da kaže nekoliko reči o problemima.

Povezano

Sve vesti