Mečka Gordana kaže: Neće zima potrajati

Autor:

Danas, na Sretenje, prema narodnom verovanju, medvedi "predviđaju" da li će zima potrajati ili će uskoro prolećno. Mečka Gordana, gastarbajter na Paliću, dala je svoju prognozu, kao i ekipa medveda iz Jagodine.

12
A- A A+

medved meda medvedi životinja životinje zoo vrt Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Mečka Gordana, "članica ansambla" Beogradskog ZOO vrta na privremenom radu na Paliću, izašla je iz svoje pećine i nije se vratila unutra, prenosi tabloid "Kurir".

"Potvrda" iz Jagodine

Ni medvedi u ZOO vrtu u Jagodini, nisu danas videli svoju senku, javlja Tanjug. U Jagodini je danas oblačno, tmurno i pada slaba kiša, pa je to možda razlog što nisu videli senku, mada su mogli da daju nešto pouzdaniji sud od paličkog, jer tamo imaju pet medveda.

To, prema verovanju, znači da zima neće potrajati. Da je ugledala svoju senku i vratila se u nazad, to bi značilo da bi zima trajala još šest nedelja.

Stiže novi talas sibirske hladnoće!?

Gordana je zbog renoviranja prestoničkog ZOO vrta trenutno u ZOO vrtu Palić, tako da u Beogradu nema mrkog medveda.

Narod kaže i da od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

Veterinari Zoo vrta vole da kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja ali da je za razliku od medveda u divljini, zato što nije imala pravi zimski san, ipak nepouzdan meteorolog.

Podsetimo, stanovnici SAD, prema prognozama nadaleko čuvenog mrmota Fila, na lepše vreme čekaće još šest nedelja ili će ono stići brže nego što očekujemo.

Slična verovanja i predskazanja, tradicionalna ili "postmoderna" postoje širom sveta. Mediji najveću pažnju poklanjaju američkom Danu mrmota, koji se svake godine obeležava 2. febuara.

Povezano

Sve vesti