GIK izdao akreditacije domaćim posmatračima

Autor:

Posle mesec dana, Gradska izborna komisija izdala je akreditacije domaćim posmatračima i tako omogućila da prate rad ovog organa. Akreditacije su dobili predstavnici CRTA - Građana na straži, CeSID-a i YUCOM-a.

0
A- A A+

izbori, glasanje, izborna trka, glasčki listić, glasačka kutija Foto: Mondo/ Goran Sivački

U saopštenju CRTE se navodi da CRTA, CeSID, Građani na straži i YUCOM pozdravljaju taj postupak Gradske izborne komisije, ali ukazuju na činjenicu da se mesec dana rad Gradske izborne komisije odvijao bez prisustva javnosti, iako je rad te institucije po zakonu javan.

"Nadamo da će GIK ubuduće usvojiti preciznije procedure za akreditovanje svih koji su zainteresovani za posmatranje izbornog procesa", dodaje se u saopštenju.

Posmatranje rada izborne komisije tokom sprovođenja izbora i biračkih odbora tokom izbornog dana od strane nezavisnih građanskih posmatračkih misija je demokratska tekovina i države članice OEBS-a su prihvatile obavezu da nezavisnim posmatračkim misijama omoguće nesmetan rad, ističe se u saopštenju.

"Objektivno i nestranačko posmatranje, analiza i izveštavanje o izbornom procesu od strane organizacija civilnog društva doprinosi povećanju informisanosti građana u vezi sa radom organa za sprovođenje izbora, kao i drugih aktera uključenih u izborni proces. Veća informisanost doprinosi boljem razumevanju izbornih radnji i jačanju poverenja građana u rad institucija, sam izborni proces i rezultate izbora", dodaje se u saopštenju.

Za predaju lista ostalo manje od 48 sati

Povezano

Sve vesti