"Ne da(vi)mo Beograd" osudio izbacivanje Aps Art-a

Autor:

Inicijativa Ne davimo Beograd osuđuje izbacivanje udruženja Aps-Art iz prostora mesne zajednice "Studentski grad" na Novom Beogradu u kojem, navode, više od šest godina vodi pozorište namenjeno ugroženim grupama i lokalnoj zajednici.

6
A- A A+

ne davimo beograd, protest, beograd na vodi, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

"Umesto da pomogne i podrži rad ove i sličnih organizacija i da mesne zajednice otvori za nove aktivnosti i uspostavi jasan kriterijum po kome različiti programi za građane mogu oživeti ovakve prostore za dobro svih građana, opština Novi Beograd ih zatvara, zaključava i komercijalizuje", navedeno je u saopštenju Inicijative.

Dodaje se da Udruženje Aps Art već godinama unazad programe aktivno posvećuje ugroženim društvenim grupama, lokalnoj zajednici i širokoj publici, stvarajući suštinski dijalog između njih, kroz savremene participativne metode i umetničkim i humanitarnim radom pravi pozitivne promene u svom okruženju.

"Od zapuštene sale mesne zajednice Studentski grad sopstvenim ulaganjima u proteklih nekoliko godina napravili su mesto za rad, istraživanje i stvaranje u oblasti angažovane izvođačke umetnosti", istakli su.

Navode da je Udruženje napravilo pravi lokalni kulturni centar nezavisne kulture koji odgovara potrebama decentralizovanog grada.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da pitanje korišćenja zajedničkih prostora jeste pitanje svih koji na te prostore imaju pravo, te da oni, navode, "ne smeju biti partijski plen i ne smeju biti dostupni samo onda kada je neko u mogućnosti da ih plati po komercijalnoj ceni".

Tagovi:

Povezano

Sve vesti