"Srbi rade više i od Japanaca"

Srbija je među onim zemljama koje imaju najmanje neradnih dana povodom državnih praznika, a to demantuje mišljenje da nismo dovoljno vredni...

"Srbi rade više i od Japanaca"  Foto: Mondo/Stefan StojanovićIako je uvreženo mišljenje da su Srbi neradnici i da mnogo praznuju, statistika pobija ovu predrasudu. Ukoliko se uporedimo sa ostalim evropskim zemljama i regionima, ipak nismo ni približno na listi onih koji se mogu pohvaliti velikim brojem neradnih dana, pišu danas "Večernje novosti".

Naime, mi imamo samo deset neradnih dana tokom godine, a od nas više praznuju čak i Japanci, jer imaju 15 neradnih dana, a među rekorderima su Indija i Kolumbija, sa 18.

Među zemljama sa manjim brojem neradnih dana, ispod Srbije su i Mađarska, Norveška i Velika Britanija sa osam, i Meksiko sa svega sedam. U Austriji zaposlenima sleduje 13 dana praznika, u Grčkoj 12, Francuskoj i Švedskoj po 11.

Srbija dobija još jedan državni praznik?


Vredniji smo i od većine komšija - Slovenci i Hrvati imaju 14 prazničnih dana, Rumunija i Bugarska 11, a BiH deset, baš kao i mi.

Ipak, ono što nas definitivno razlikuje od Japanaca i ne ide nam u korist, jeste sklonost spajanja radnih dana sa državnim praznikom, od čega mnogi naprave mini odmor.

Stručnjaci su saglasni s tim da korist od praznika mnogo više osete zaposleni u javnom, nego oni u privatnom sektoru, navodi list.

U Srbiji 10 neradnih dana godišnje


Kalendar državnih praznika u Srbiji:

Nova godina - 1. i 2. januar
Božić - 7. januar
Dan državnosti - 15. i 16. februar
Uskrs - od Velikog petka do drugog dana Uskrsa
Praznik rada - 1. i 2. maj
Dan primirja u Drugom svetskom ratu - 11. novembar

KAZNE poslodavcima ako ne plate rad za praznik

Tagovi:

Povezano

Sve vesti