Zvezdaši, ako idete u Moskvu...

Autor:

Obavezno se utoplite, a evo i par informacija za boravak u prestonici Rusije.

Zvezdaši, ako idete u Moskvu... Foto: MONDO ilustracija/Mario Milojević

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu od 18 časova (20 po lokalnom vremenu) igraju u Moskvi protiv CSKA revanš utakmicu šesnaestine finala Lige Evrope. Mada, posle najnovijih vesti iz Rusije, to je dovedeno u pitanje...

Rezultat iz beogradskog duela (0:0) daje povod za optimizam, pa se očekuje da gostujući sektor "VEB arene" bude ispunjen.

To bi značilo da crveno-beli imaju podršku oko 1.200 svojih navijača, udruženih sa bratskim pristalicama Spartaka. Toliko je domaćin poslao ulaznica u Beograd, koje su se prodavale po ceni 2.000 dinara.

Mnogi su karte za Rusiju kupili odmah po izvlačenju parova, ali sigurno ima i onih koji su se na put odlučili naknadno, posle povoljnog rezultata prve utakmice.

Za 1 evro u menjačnicama bi trebalo da dobijete oko 70 rublji, za 1 dolar 56,5, a za 1 funtu 79.

Za one koji nisu unapred pripremili plan, MONDO će pokušati da pomogne savetima šta ne bi trebalo propustiti tokom jednog-dva dana boravka u Moskvi.

Krenućemo od onoga što Zvezdine navijače, uz utakmicu, verovatno najviše i zanima - prodavnice sa rekvizitima Spartaka i navijačke grupe Fratrija.

Zvanične klupske radnje mogu se naći na stadionu "Otkritije arena", koji je oko 14 kilometara udaljen od centra grada, i u jednoj od centralnih ulica - Krasnaja presna (Красная Пресня). Do Spartakovog stadiona, koji je zvanično otvoren 5. septembra 2014, može se doći ljubičastom metro linijom 7, koja ide kroz centar, a silazi se na novoizgrađenoj stanici "Spartak".

Prodavnica navijačke grupe Fratrija nalazi se na drugom spratu tržnog centra "Kazanski" (Казанский), na Kosmoljskom trgu (Комсомольская площадь), takođe u centru grada. Otvorena je svakog dana od 10 do 21.

Kada budete bili u centru, pod obavezno je obilazak čuvenog Kremlja i svega unutar njegovih zidina, kao i Crvenog trga, prepoznatljivog po hramu Svetog Vasilija Blaženog i njegovim šarenim kupolama.

U blizini Kremlja, sa njegove zapadne strane, nalazi se najveći pravoslavni hram na svetu - Hram Hrista Spasitelja, izgrađen 1883. godine.

Moskva je poznata po brojnim i predivnim parkovima, a svakako je najčuveniji centralni "Gorki park" (Парк Горького) koji se prostire tri kilometra uz reku Moskvu i kroz koji tokom vikena prođe i više od 30.000 ljudi! Njegovo puno ime je "Centralni park za odmor i kulturu", a može se doći koristeći tri metro linije - 1, 5 i 6.

Najpoznatije ulice za boeme su "Stari Arbat" (Старый Арбат) i "Tverskaja" (Тверская улица), koje su u samom centru grada.

Ukoliko ste ljubitelj "čašice", sigurno ćete popiti koju votku, a ona košta od 4 evra za flašu 0,5 litara. Točeno pivo u barovima može se dobiti za 4-5 evra. U zavisnosti od tipa lokala, naravno, možete proći i jeftinije, a za pivo posebno ako ga kupujete u prodavnicama.

Kvalitetan doručak van hotela ili hostela možete naći za oko 4 evra, a prosečan ručak u lokalnom restoranu koštaće vas između 5 i 10 evra. Ukoliko želite, ipak, lepši ambijent i kvalitetniju hranu, onda će vas ručak za dve osobe izaći oko 35 evra.

Kapućino u kafiću košta oko 2,5 evra, a koka-kola (0,33l) 1 evro.

Ako ste ljubitelj panoramskog pogleda, onda obavezno idite do tornja "Ostankino" (Останкинская телебашня). Njegova visina je 540,1 metar računajući i antenu. Krov je na 385,4 metara, a poslednji sprat na 360,4. Toranj se nalazi u ulici Akademika Koroleva, otvoren je za posetioce od 10 do 22, a ullaznica je (u zavisnosti od vremena posete) oko 15 evra. Zbog ograničenog broja turista tokom jedne posete, najbolje je kupiti ih unapred, na zvaničnom sajtu. Nažalost, nije u blizini metro stanice, pa kada siđene na stanici VDNKh linije 6 možete da birate - 25 minuta šetnje ili neki od trolejbusa koji staju u blizini.

Zbog svog prostranstva, Moskvu je nemoguće obilaziti pešaka, ali i bespotrebno imajući u vidu fantastičan metro sistem koji ovaj grad poseduje. Podzemne stanice uređene su poput muzeja, a za najlepšu se smatra "Komsmolskaja" (Комсомoльская) na liniji 5, zbog mozaika koji prikazuju ruske vojne pobede i heroje napravljene od mermera, granita i raznobojnog stakla. Raskošni lusteri krase hodnike i plafone gotovo svake od 182 stanice.

Kao i u svakom gradu, više se isplati kupovati kartu za nekoliko vožnji nego svaki put pojedinačno i u tom slučaju jedna vožnja izađe oko 30 rublji (pola evra). Moskovski metro otvoren je od 5.30 do 01.00.

Savet je da izbegavate taksi zbog ogromnih gužvi, posebno od/do aerodroma. Ako se, ipak, odlučite za tu vrstu prevoza, početna cena je 1,5 evra, a svaki kilometar 1,7 centi.

Stadion "VEB arena" je na oko 10 kilometara od strogog centra grada (Crvenog trga), a do njega se može doći metro linijama 11 i 14 (stanice CSKA ili Zorge).

Svima koji putuju MONDO želi lep provod! Mi ćemo, takođe, biti u Moskvi i izveštavati vas o svim zanimljivostima vezanim za duel Crvene zvezde i CSKA.

Povezano

Sve vesti