mondo.rs

"Američka" matura, pa onda na fakultet u Srbiji

Autor:

Današnji učenici prvog razreda srednjih škola i gimnazija za četiri godine umesto dosadašnje mature imaće "američku" - polagaće završni ispit koji će biti i jedini uslov za upis na fakultete.

7
A- A A+

Đaci koji su ove godine upisali neku od četvorogodišnjih srednjih škola u Srbiji prva su generacija učenika koja će umesto sadašnjeg maturskog ispita polagati tzv. nacionalnu maturu.

U Novom Sadu od pre 150 godina

Radivoje Stojković podseća da su Srbi iz Austrougarske pre tačno jednog i po veka u svoje srednje škole uveli nacionalnu maturu kao direktnu ulaznicu za fakultet. Prva velika državna matura uvedena je 1868. godine u slobodnom carskom gradu Austrougraske Novom Sadu - tadašnjoj Srpskoj pravoslavnoj velikoj gimnaziji, danas Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", čiji je Stojković direktor.

Ona će predstavljati završni ispit , kao i dosadašnja, ali i biti direktna ulaznica na većinu fakulteta, bez polaganja prijemnih ispita, piše "Politika".

Ovo smo dosad gledali samo u američkim filmovima, gde srednjoškolci polažu jedinstven završni ispit (i u isto vreme) za celu zemlju i s tako osvojenim bodovima se prijavljuju na fakultete.

U Srbiji ograda "za većinu fakulteta" stoji zbog toga što će fakultetima biti ostavljeno da biraju da li će zadržati dosadašnje prijemne ispite, ali poenta nacionalne mature svakako je da oni budu ukinuti kao nepotrebni, kaže Radivoje Stojković, predsednik Zajednice gimnazija Srbije.

"Nadamo se da će većina visokoškolskih ustanova to da prihvati, jer je to bio i cilj Ministarstva prosvete za uvođenje nacionalne mature. Dodatna testiranja će ili bi mogla da ostanu na umetničkim fakultetima, ali i onima na kojima vlada veliko interesovanje - elektrotehničkom, pravnom, arhitektonskom...", kaže Stojković.

A kako će izgledati ta nacionalna matura? Ispit iz maternjeg jezika biće obavezan deo za sve, a iz matematike za sve one koji su je učili u srednjoj školi duže od dve godine.

Velika matura umesto prijemnog, evo i od kada

Treći deo u gimnazijama biće iz predmeta po izboru sa liste predmeta za koje postoje standardi: hemija, fizika, biologija, istorija, geografija, strani jezici, i matematika za one koji su je učili kraće od tri godine.

U umetničkim i srednjim stručnim školama treći deo čine za njih specifični predmeti - umetnički i ključni stručni predmeti.

Upis u srednju školu: OVO su popularna zanimanja

Maturanti koji žele, mogu da polažu test i iz dva ili tri izborna predmeta, potrebnih recimo za medicinski fakultet.

Sve u svemu, na kraju će maturanti moći da sa jednim testom konkurišu na više fakulteta, kao što "mali" maturanti danas na kraju osnovne škole, popunjavaju listu želja za dvadeset srednjih škola.

Povezano

Sve vesti