Skandal u najavi: Namešten meč, po nalogu kluba!

Autor:

Dve decenije nakon odigravanja sporne utakmice isplivali dokazi koji bi ponovo mogli da uzdrmaju fudbalsku Italiju.

4
A- A A+

Više od dve decenije nakon meča Kastel di Sangro - Bari u Seriji B, otkriveno je da je ovaj susret bio namešten!

Sporna utakmica odigrana je u junu 1997, a detalji su opisani u knjizi "Čudo Kastel di Sangra", američkog autora Džoa MekGinisa.

Televizija "La7" objavila je intervju sa dvojicom tadašnjih fudbalera Kastel di Sangra, koji su potvrdili da je njihov poraz 1:3 bio lažiran.

Kastel di Sangro tada je već osigurao opstanak u Seriji B, dok je Bariju bila potrebna pobeda za plasman u viši rang.

Luka Albjeri, koji je tada nastupao za tim iz Abruca, priznao je pred kamerama da je ishod utakmice bio unapred dogovoren.

"Naredba koja je stigla direktno iz kluba uzrokovala nam je mnogo problema. Igrati meč znajući da ćeš ga izgubiti, a izgubili smo 1:3, stvarno je bilo bolno za ekipu i trenera koji je radio sjajno te sezone", rekao je Albjeri.

Crna strana Kalča - TOP 10 nameštaljki u Italiji


Drugo priznanje stiglo je od neimenovanog igrača, koji je uhvaćen skrivenom kamerom, dok je opisivao događaje sa tog meča.

"Iz vrha kluba dobili smo naredbu i u svlačionici uoči utakmice rekli su nam da tako mora da bude. Dobili smo premije za izboren opstanak u Seriji B i dodatni novac za meč protiv Barija. Ali, bar su nas isplatili za to. 'Ostaviću vam novac, a vi ga podelite, zavisno od toga koliko je ko igrao'. Tako nam je rekao jedan od čelnika kluba", prepričava neimenovani fudbaler.

Prašina se digla i zbog činjenice da je u to vreme predsednik Kastel di Sangra bio Gabrijele Gravina, isti onaj Gravina koji je bio kandidat za predsednika italijanskog Saveza prošlog meseca. Trenutno on obavlja dužnost prvog čoveka Lege Pro (treća liga).

Gravina i predsednik Amaterske lige Kozimo Sibilja ušli su u finale izbora zajedno sa Damijanom Tomazijem, ali nijedan od njih nije uspeo da dobije potreban broj glasova.

Takođe, Bari bi mogao da se nađe u ozbiljnom problemu, s obzirom na to da je već bio kažnjen prošle godine, kada je pokrenuta istraga o nekoliko nameštenih utakmica u Seriji B 2010/11.

Tadašnji defanzivac ovog kluba Andrea Mazijelo, koji sada nastupa za Atalantu, priznao je krivicu za nameštanje utakmica, nakon čega je 2012. godine suspendovan na dve godine i pet meseci.

Kastel di Sangro je najveće uspehe ostvario sredinom 90-ih godina, kada je dve sezone nastupao u Seriji B. Usledile su brojne selidbe u niži rang, a sada je član sedme lige.

Povezano

Sve vesti