Tanjug

Prosečne plate u regionu: Evo gde je Srbija

Autor:

Prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima, najveće prosečne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najmanje u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

127
A- A A+

Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, Evri Foto: MONDO/Samir Cacan

1. Podaci iz Slovenije su pokazali da je krajem 2017. godine prosečna neto mesečna zarada u toj zemlji porasla na 1.062 evra, što je nominalno povećanje od 3,1 posto, a realno od 1,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Prošle godine je i u privatnom i u javnom sektoru Slovenije zabeležen rast prosečne mesečne zarade.

2. Nakon Slovenije sledi Hrvatska u kojoj, prema najnovijim podacima, prosečna plata iznosi oko 835 evra, piše agencija Anadolija.

3. Sledi Crna Gora u kojoj je, prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat), prosečna plata poslednjeg meseca 2017. godine iznosila 512 evra.

4. Posle Crne Gore, najviša prosečna primanja su zabeležena u Srbiji gde je, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto plata u decembru 2017. godine iznosila 54.344 dinara, odnosno 459 evra, što je nominalno i realno povećanje za 14,2 posto u odnosu na novembar.

PLATE: Mislite da smo najgori? Ukrajincima je gore

Evo gde su najveće, a gde najmanje plate u Srbiji

Najniže prosečne plate u regionu Balkana zabeležene su u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

5. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosečna mesečna isplaćena neto plata u BiH u decembru 2017. godine iznosila je 862 KM, ili 440 evra.

6. U Makedoniji je u novembru 2017. godine prosečna neto mesečna zarada bila je 377 evra, prenela je Anadolija.

Povezano

Sve vesti