Otvoren FEST!

Autor:

Večeras je u Centru "Sava" pod sloganom "Priđi bliže" otvoreno 46. izdanje Međunarodnog filmskog festivala FEST.

0
A- A A+

    FEST je otvorio počasni gost, mađarski reditelj Ištvan Sabo, ovogodišnji dobitnik nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

"Hvala za nagradu, ali za mene je prava nagrada da vidim
ovoliko posetilaca u biskopu, odavno mi se to nije desilo", rekao je reditelj, nakon čega je festival i zvanično započeo.

FEST: Ove filmove ćete gledati

Večeras će biti prikazan film "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".

Sećanje na one koji su nas napustili

Umetnički direktor FESTA Jugoslav Pantelić podsetio je na ljude koji su su nas između dva festivala napustili, izrazivši veliko poštovanje glumcima Ljubiši Samardžiću i Nebojši Glogovcu kao i osnivaču FEST Milutinu Čoliću, koji je preminuo na današnji dan pre devet godina.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 16 ostvarenja iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske, a o najboljima odlučivaće žiri u sastavu Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić, Gordan Kičić.

Prodato 60.000 ulaznica!

Ovogodišnji FEST, do zatvaranja 4. marta donosi 116 premijera u 13 programskih celina.

Biće prikazano ukupno 418 projekcija i prvi put filmovi VR - virtualne realnosti i to osim Sava centra u još 11 Filmska smotra odigrava se u tri takmičarske celine Granice, Srpski film i Glavni program, o kojima će odlučivati šest žirija.

Ispred Sava centra postavljen je crveni tepih, kojim su prodefilovali gosti festivala, javne ličnosti i filmske zvezde.

Organizatori su saopštili da očekuju više od 40 gostiju festivala, a do početka je prodato oko 60.000 karata. FEST se održava, osim u Sava centru, u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Centru za kulturu Vlada Divljan, Sine grand u Rakovici.

Cene ulaznica su od 300 i 400 dinara

Na zatvaranju 4. marta biće prikazano ostvarenje "Lice" poljske rediteljke Malgoržade Šumovske, koje je među favoritima Berlinskog filmskog festivala pa može se desiti da festival zatvori dobitnik Zlatnog medveda.

Pored filma "Lice", favoriti za Zlatnog medveda su i film "Dovlatov" Alekseja Germana Mlađeg, koji se takođe prikazuje na Festu i u kome glavnu ulogu igra srpski glumac Milan Marić.

Stranci hvale našeg glumca!

Povezano

Sve vesti