Dačić: Lažni spisak Prištine, kakvih 116 zemalja!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdi da nije tačno da je 116 država priznalo nezavisnost Kosova, kao što to tvrdi Priština.

21
A- A A+

dačić, ivica dačić, dacic, eu, dačić eu Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Dačić je izjavio da je spisak od 116 zemalja za koje Prtiština tvrdi da su priznale nezavisnost Kosova lažan spisak.

"Video sam njihov spisak. Na njemu se nalaze neke 'države' koje nisu nisu članice UN kako što su Kukova Ostrva ili Niu, ali i zemlje koje nikada nisu priznale nezavisnost Kosova poput Nigerije, Ugande, Malija, kao i one koje su povukle priznanje nezavisnosti a koje nisu skinute sa spiska", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naveo da taj spisak liči na zidne novine "u hodniku nekog preduzeća ili osnovne škole gde svako ko dođe može da doda po nekoga".

Dačić smatra i da broj zemalja koje su priznale nezavisnost neće biti od većeg značaja ukoliko Kosovo zatraži čalnstvo u UN, jer će, pretpostavlja, Kina i Rusija staviti veto.

"Ne poznaju srpski narod i inat"

Ministar Ivica Dačić kaže da Srbija zarad članstva u EU neće zaboraviti na Kosovo."Nismo mi deca kojoj će dati lizalicu, zato što su nam rekli 'bićete članica EU' i mi ćemo zaboraviti Kosovo. Oni ne poznaju srpski narod, koji iz inata na to neće pristati", rekao je Dačić."Kada neko danas kaže - da bi Srbija imala EU put, mora da reši odnose sa Prištinom. Da li se to odnosi i na Prištinu? Da li neko kaže i Prištini 'ako želite EU put morate da rešite odnose sa Beogradom'? Oni verovatno misle Priština nema šta više da razgovara, a mi treba da prihvatimo nezavisnost Kosova. To je pristup, koji neće dati nikakve rezultate", zaključio je Dačić, a prenosi Tanjug.

"Reč je o simbolici...Iz Prištine tvrde da ih je na njihovom spisku 116 zemalja priznalo. Ali kada pogledate taj spiska na njemu su države koje nisu članice UN, zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i one koje su povukle to priznanje. To je zapravo lažni spisak", rekao je Dačić otvarajući Međunarodnu konferenciju "Medijacija, sprečavanje i rešavanje konflikata u nastajućoj paradigmi".

Gambija razmatra povlačenje priznanja Kosova

Dačić je rekao da se intenzivno radi na utvrđivanju tačnog broja zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i na smanjivanju tog broja ispod sto.

"Ja ću nastaviti s tim aktivnostima i očekujem da će taj broj pasti ispod sto. Ima 193 članicve UN, polovina bi bila 97, dakle da padne taj broj na 96 da ne mogu da tvrde da imaju više od polovine članice koje su priznale Kosovo", rekao je Dačić.

Podseća i da su Surinam, Burundi i Gvineja Bisao odlučili da povuku priznamnje, te da Gambija preispituje svoju odluku.

Dačić, međutim, upozorava da su sada sve zemlje koje su najavile da razmišljaju da preispitaju odluku p oriznanju "pod pritiskom", te dodaje da očekuje da će Priština sada kao "tužibaba žaliti SAD i Velikoj Britaniji".

"Sada će ambasadori tih zemalja da pozovu predsednika Gambije i pitaju ga zašto je to uradio i pod čijim pritiskom", rekao je Dačić, uz opasku da je "legitimno kada neko lobira za priznanje Kosova, ali da je skandal kad neko lobira za povlačenje priznanja".

On je rekao da Srbija želi da pokaže da proces priznanje Kosova nije završen i da se Priština vara ako tako misli.

I dok Priština slavi...Burundi povukao priznanje!

"Burundi nije povukao priznanje Kosova"

Povezano

Sve vesti