MONDO/Agencije

Blam u Sarajevu: Ako ne može Turčin, neće ni Mesić

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odbio je da bude počasni građanin Sarajeva, pošto je tu titulu prvo trebalo da dobije turski pisac Orhan Pamuk kojeg Turska smatra disidentom.

7
A- A A+
stipe mesić stjepan Foto: Mondo/ Goran Sivački

Mesić je gradskim vlastima Sarajeva uputio pismo da ne želi biti počasni građanin Sarajeva zbog celog slučaja s nobelovcem Pamukom, koji je prvo trebalo da dobije tu nagradu, a onda je odluka o tome povučena.

Ma nije to zbog Orhana...

Predlog za dodelu nagrade Mesiću dobio je podršku svih sedam članova Komisije, dok je u slučaju nobelovca Orhana Pamuka, "predlog nije dobio potrebnu većinu". Skaka je rekao da "predloženi kandidati ne isključuju jedan drugog, odnosno da važeća odluka ne ograničava broj nagrada Počasni građanin Sarajeva". "Dakle, dodelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom'', saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Sarajeva.

Komisija za izbor i imenovanja Gradskog veća Sarajeva prvobitno je jednoglasno predložila Pamuka za počasnog građanina Sarajeva, ali su potom četiri člana Komisije promenila mišljenje zbog, kako je navedeno, nedostatka elemenata za dodelu nagrade.

Prema pisanju medija, odluka da se odustane od kandidature Pamuka za počasnog građanima Sarajeva doneta je pod političkim pritiskom vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog dodvoravanja turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, budući da turske vlasti Pamuka smatraju disidentom.

Pošto su odlučili da odustanu od turskog književnika, predložeo je da se nagrada dodeli bivšem hrvatskom predsedniku Mesiću.

Mesić je za regionalnu N1 televiziju rekao da mu se niko iz Gradske uprave Grada Sarajeva nije javio u vezi s kandidaturom i da ne želi biti počasni građanin Sarajeva pošto je iz medija saznao celi slučaj s Pamukom.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je saopštio da je odluka o izboru počasnog građanina Sarajeva trebalo da bude doneta u okviru Gradskog veća, a na predlog nadležne Komisije.

"U konkretnom slučaju odluka treba biti doneta na zakazanoj sednici Gradskog veća 28. februara", naveo je Skaka.

Povezano

Sve vesti